Cranberry

Cranberry’s zijn rode bessen met een karakteristieke bitterzure smaak. In Engeland en Amerika zijn de vruchten mateloos populair. Ze worden vooral tijdens de kerstdagen in talloze gerechten verwerkt. Ook het pure sap wordt gedronken. In Nederland worden Cranberry’s overwegend bij wildgerechten geserveerd. Het gaat dan echter om zeer bescheiden porties. Toch hebben vrouwen enorm veel baat bij het regelmatig consumeren van Cranberry’s.

Duitse artsen ontdekten in 1840 dat het eten van Cranberry’s een uitstekende remedie tegen blaasontsteking is. De vruchten bevatten een specifieke stof die verhindert dat bacteriën zich aan de blaaswand hechten. Het gaat om glycoproteïne. Dit is een natuurlijke substantie die normaal gesproken in de urine aanwezig is. Glycoproteïne hecht zich aan de E. coli bacterie, zodat dit schadelijke micro organisme tijdens het urineren uit de blaas wordt verwijderd. Vrouwen met te weinig glycoproteïne in de urine zijn extra vatbaar voor het oplopen van een blaasontsteking.

Laboratoriumproeven hebben aangetoond dat de E. coli bacteriën de blaaswandcellen niet benaderen, zodra er Cranberry extract aan de reageerbuis wordt toegevoegd. Dit werd onlangs nog bevestigd in een klinisch onderzoek aan de Havard University. Hieraan namen 153 oudere vrouwen deel, die meerdere keren per jaar werden getroffen door een blaasontsteking. Het regelmatige gebruik van capsules met geconcentreerd Cranberry extract leidde tot minder ernstige en frequente klachten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips