Cafeïne beïnvloedt onze biologische klok

Koffie houdt de mens alert, zo wordt wel gezegd. Dat klopt ook wel, maar er gebeurt in het menselijk lichaam meer dan alleen het krijgen van een mentale oppepper. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat onze biologische klok verstoord raakt. Zeker mensen die in de avond nog koffie drinken, kunnen daar last van krijgen. Moeilijk slapen en voor het gevoel niet uitgerust wakker worden, kunnen mogelijke gevolgen zijn.

Wat doet cafeïne nu eigenlijk met ons lichaam?

Het was al langer bekend dat cafeïne het stofje in de hersenen dat zorgt voor ons gevoel van vermoeidheid, blokkeert. Het beeld dat koffie drinken kan zorgen voor een scherpere geest en een gevoel van alertheid, klopt dus wel degelijk. Het is alleen niet het blokkeren van het vermoeidheidsgevoel, cafeïne doet meer dan dat. Uit onderzoek blijkt dat de biologische klok met veertig minuten wordt vertraagd bij het drinken van een kop dubbele espresso. Dat resulteert erin dat mensen later naar bed gaan en meer moeite hebben om wakker te worden.

Het gevoel dat u kunt ervaren, is te vergelijken met dat van een jetlag. Ook daardoor wordt ons natuurlijke ritme verstoord. Cafeïne beïnvloedt onze biologische klok dus wel degelijk, maar het effect moet wel in het juiste perspectief worden geplaatst. Zo heeft zonlicht bijvoorbeeld een veel sterker effect dan cafeïne.

Genetisch bepaald

Lang niet voor iedereen is het effect van cafeïne op het lichaam hetzelfde. Voor een groot deel is het genetisch bepaald. Er zijn veel mensen die uitstekend kunnen slapen, vlak nadat ze laat op de avond nog koffie hebben gedronken. Andere mensen hebben juist veel last van de gevolgen die cafeïne kan hebben. Ook gewenning speelt daarbij een belangrijke rol: op mensen die heel regelmatig of veel koffie drinken, heeft de cafeïne over het algemeen een minder groot effect.

Gevolgen van een verstoorde biologische klok

Heeft u last van problemen met slapen én bent u een fervent liefhebber van koffie? Een verstoorde biologische klok kan zorgen voor vermoeidheidsklachten als gevolg van een mindere nachtrust. Een biologische klok die verstoord is, kan echter ook tot andere klachten leiden. Denk bijvoorbeeld aan problemen met uw eetpatroon en een verminderde energie. Heeft u last van dergelijke klachten en drinkt u ‘s avonds regelmatig een kop koffie? Dan kan het verstandig zijn om iets te minderen in het koffiegebruik of om uw kop koffie eerder op de dag te nuttigen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips