Brood: gezond of niet?

De één is dol op brood en eet elke dag wel een heel brood op; de ander zweert bij een leven zonder brood, omdat brood niet gezond zou zijn. Is brood nu wel gezond of juist niet?

Granen

Brood wordt gemaakt van granen. Meestal bevat een brood tarwe, maar waarom? Tarwe is relatief goedkoop, waardoor er op goedkope wijze brood van gemaakt kan worden. Naast tarwe is er gerst, gierst, rogge, haver, spelt, rijst en maïs. Alle worden ze gebruikt in broden, crackers en/of andere voedingsmiddelen. Granen bevatten veel vezels, vitamine B1, B6 en foliumzuur (B11). Daarnaast wordt aan brood zout met jodium toegevoegd, omdat we anders niet genoeg van dit mineraal binnenkrijgen.

Het nut van brood: vezels en jodium

Brood eten levert dus belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam gezond te houden. Jodium is belangrijk voor de stofwisseling en de werking van de schildklier. Een jodiumtekort veroorzaakt bij kinderen een lichamelijke –en geestelijke groeiachterstand, en bij volwassenen kan het de veroorzaker zijn van vocht vasthouden en een vertraagd denkvermogen.

De B-vitaminen zijn van belang voor energie, een goede stofwisseling, goed transport van zuurstof door het lichaam en de opname van andere voedingsstoffen. B6 is nodig voor de spijsvertering en speelt ook een belangrijke rol in de weerstand. Daarnaast zorgt vitamine B6 voor een balans van de geslachtshormonen. Ten slotte is vitamine B11, beter bekend als foliumzuur, belangrijk voor de aanmaak van bloedcellen en DNA-materiaal.

Verder zijn vooral de vezels in brood ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Vezels houden de bloedsuikerspiegel in balans. Ze zijn verantwoordelijk voor een goede werking van het darmstelsel en ze zorgen voor een vol gevoel waardoor we niet overeten.

Gluten

Omdat brood granen bevat en daarom meestal ook gluten bevat (tarwe, spelt, rogge en gerst), denken mensen dat het ongezond is. Echter, gluten zijn niet ongezond. Gluten zijn gewoon eiwitten. Maar, wanneer iemand gevoelig is voor gluten, bij bijvoorbeeld coeliakie of prikkelbaar darmsyndroom, zijn gluten wel slecht. Ze beschadigen dan namelijk de darmwand, waardoor op de lange termijn de darmen voedingsstoffen niet goed meer kunnen opnemen. En zo mist iemand door de gluten belangrijke stoffen, die nodig zijn voor een goede gezondheid.

Het gezondste brood

Brood is dus gewoon gezond en zelfs belangrijk voor een goede gezondheid, omdat het belangrijke voedingsstoffen bevat, zoals vezels, B-vitaminen en jodium. De meeste voedingsstoffen zitten in volkoren brood. Wit brood of ander brood dat niet volkoren is, bevat namelijk veel minder vezels. Terwijl juist die vezels zo belangrijk zijn en ervoor zorgen dat de darmen hun werking goed kunnen doen en datgene uit voeding halen wat bijdraagt aan een goede gezondheid.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips