Bètacaroteen

Dit is geen vitamine maar een provitamine die door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Bètacaroteen geeft aan gele en oranje groente en fruitsoorten de karakteristieke gele kleur.

Groei

Bètacaroteen speelt een belangrijke rol in het celvernieuwingsproces van het lichaam. Deze voedingsstof is in de vorm van vitamine A verantwoordelijk voor de opbouw en instandhouding van gezonde huid, tanden, tandvlees, botten, bloedvaten, slijmvliezen en haar.

Weerstand

Bètacaroteen versterkt de weerstand van het lichaam. Het verhoogt de afweer tegen schadelijke organismen en de activiteit van de witte bloedcellen.

Gezichtsvermogen

Bètacaroteen onderhoudt eenmaal omgezet in vitamine A het gezichtsvermogen. Het eerste symptoom van een chronisch gebrek aan vitamine A is nachtblindheid. Dit kan uiteindelijk overgaan in totale blindheid. In ontwikkelingslanden lijden 10 miljoen kinderen aan nachtblindheid door een onvoldoende consumptie van groente en vlees. Eén miljoen van deze kinderen wordt elk jaar volledig blind.

Antioxidant

Bètacaroteen is één van de primaire antioxidanten die het lichaam beschermen tegen kanker, hart en vaatziekten en voortijdige veroudering. Zodra alle vitamine A depots in het lichaam gevuld zijn, wordt de resterende Bètacaroteen naar de bovenste huidlagen getransporteerd. Daar absorbeert en neutraliseert deze provitamine A de schadelijke UV straling van de zon. Dit beschermt tegen huidkanker en vroegtijdige veroudering van de huid.

Overige functies

Bètacaroteen verbetert het bloedbeeld.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips