Aloë vera en de vele voordelen

Wist je dat aloë vera ook wel een silent healer (stille genezer) wordt genoemd? Dot komt, omdat aloë vera diverse gezondheidseffecten heeft. Aloë vera staat bekend om de beschermende en verkoelende werking voor de huid. Daarnaast heeft aloë vera ook een gunstig effect op de spijsvertering.

Wat is aloë vera?

Aloë vera is een van de oudste medicinale planten ter wereld. Het is een niet-giftige vetplant, waarvan de bestanddelen veel aan cosmeticaproducten worden toegevoegd. Aloë vera bevat veel vitaminen, mineralen en enzymen. Verder zitten er in deze plant wel twintig aminozuren die erg belangrijk zijn voor je lichaam. De olie uit deze wonderplant werd al gebruikt door de oude Egyptenaren.

Aloë vera in cosmeticaproducten

Aloë vera wordt veel gebruikt in cosmeticaproducten. Je vindt dit ingrediënt terug in tal van producten, zoals toners, shampoos, moisturizers en conditioners. Aloë vera wordt in cosmeticaproducten verwerkt vanwege de hydraterende werking. Bovendien is aloë vera rijk aan antioxidanten als vitamine A, vitamine C en vitamine E en bevat het aminozuren.

Welke gezondheidseffecten heeft aloë vera?

Als je het leest, lijkt het alsof aloë vera een echt wondermiddel is. Toch worden er nog heel wat discussies over gevoerd. In ieder geval zijn de onderstaande gezondheidsvoordelen van aloë vera al onderzocht en bewezen:

  • Aloë vera bevordert het helen van een brandwond
  • Aloe vera vermindert verstopping
  • Aloë vera bevat antioxidanten en heeft een antibacteriële werking

Aloë vera bevordert het helen van een brandwond

Meestal wordt aloë vera als crème of gel gebruikt om de huid te helen bij een eerste- of tweedegraads brandwond. De crème of gel zorgt ervoor dat zweren die door de zon of door vuur zijn ontstaan, sneller herstellen. Aloë vera verlicht de pijn en zorgt dat de huid sneller heelt. Een bekend voorbeeld van een product met aloë vera is aftersun.

Aloë vera vermindert verstopping

Aloë vera heeft laxerende eigenschappen die ervoor zorgen dat de ontlasting dunner wordt en gemakkelijker de darmen kan verlaten. Het deel van de aloë vera-plant dat verstopping vermindert, is de latex. Dit plakkende, gele gedeelte bevindt zich onder de huid van de bladeren. Het onderdeel van de latex heet aloine. Je kunt aloine zelf uit de stengels van de aloë vera-plant halen en door de yoghurt of een gezonde smoothie mengen.

Aloë vera bevat antioxidanten en heeft een antibacteriële werking

De gel uit de aloë vera-plant bevat tal van krachtige antioxidanten. Deze behoren tot de polyfenolen. De antioxidanten hebben een remmend effect op diverse bacteriën die infecties bij mensen kunnen veroorzaken.

Zijn aloë vera-drankjes veilig om te drinken?

Er zijn verschillende aloë vera-drankjes verkrijgbaar. Voor de meeste mensen hebben deze een gunstige werking en kunnen ze geen kwaad. Toch geeft het Voedingscentrum het advies om deze drankjes niet te vaak te drinken.

Bij een aantal mensen traden er namelijk gezondheidsklachten op na het gebruik van aloë vera. Zo kan een teveel leiden tot krampen, diarree of een kaliumtekort. Langdurige gebruik wordt afgeraden. Daarnaast bevatten aloë vera-drankjes vaak veel suiker. Als je te veel en te vaak suikerhoudende dranken drinkt, wordt de kans op overgewicht vergroot. Water en thee zonder suiker zijn het beste.

Diabetici, hartpatiënten of mensen met een nierafwijking wordt afgeraden om aloë vera te gebruiken. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Het is namelijk niet duidelijk welk effect aloë vera op een kindje heeft.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips