Vaststellen van een allergie

Niemand weet waarom sommige mensen gevoelig worden voor bepaalde stoffen zoals plantenharsen, stuifmeel, schimmels, de huisstofmijt, voedingsmiddelen en geneesmiddelen. Uw huisarts zal u een reeks vragen stellen over uw verschijnselen, hij zal de medische geschiedenis van uw familie opnemen, informeren naar medische problemen in het verleden, vroegere en huidige emotionele omstandigheden, uw leefwijze met inbegrip van uw werk, uw eetgewoonten en wijze van recreatie. Dit alles wil hij weten om allergische contacten op te sporen. Dit interview is één van de belangrijkste bronnen van informatie om tot een diagnose te komen.

Een belangrijke sleutel in de ziektegeschiedenis is het antwoord op de vraag: “lijdt één van uw ouders aan allergie?”. Het is bekend dat een allergische aanleg erfelijk is. Mensen die neigen tot allergie, hebben vaak naaste familieleden die ook allergisch zijn of overgevoelig.

Dat wil niet zeggen dat zij tevens gevoelig zijn voor dezelfde allergenen. Het is minder waarschijnlijk dat u de gevoeligheid voor een bepaalde stof erft, dan dat u de algemene eigenschap om allergisch te reageren erft.

Met andere vragen zal uw huisarts trachten te achterhalen welke factoren een verhoogde gevoeligheid voor een bepaalde stof hebben veroorzaakt. Herhaald of langdurig contact met een specifieke substantie kan verantwoordelijk zijn voor een reactie. Een tuinman die bijvoorbeeld veel buiten werkt, kan in het voorjaar en de zomer een verergering van hooikoorts vertonen, zodra hij zijn huis verlaat. Zo’n waarneming is belangrijk, want dit suggereert dat de oorzaak moeten worden gezocht bij stuifmeel of schimmels, die zich buiten bevinden.

Een ander voorbeeld is dat de huisarts mogelijk vraagt naar een lijst van alle voedingsmiddelen die u hebt genuttigd gedurende de afgelopen vijf dagen of twee weken om na te gaan of er een verband bestaat tussen het eten of drinken van een bepaald product en het optreden van de verschijnselen. De lijst van vragen kan bijzonder uitgebreid zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips