Yoga en het effect op het lichaam

Yoga is meer dan alleen een sport of wijze van meditatie, het is eigenlijk meer een levenswijsheid. Bij yoga worden verschillende pozen aangenomen, waarbij tegelijkertijd wordt gelet op de ademhaling en gedachtestroom. De pozen vergen concentratie, balans en kracht. Hierdoor worden de spieren getraind, maar komt ook de ‘geest’ tot rust.

Door yoga te beoefenen, kan de gehele gezondheid verbeteren. Zo heeft yoga bewezen effect op het lichaam en zorgt het voor de volgende positieve effecten:

1. Kalmte

Door te letten op de ademhaling tijdens yoga-oefeningen, gaat u rustiger en bewuster ademhalen. Het effect hiervan op het lichaam is dat het hart rustiger gaat kloppen. Het hart past zich aan de ademhaling aan. Rustiger ademhalen betekent dus een rustigere hartslag, waardoor u ook kalmer wordt.

2. Betere concentratie

Mensen die yoga beoefenen, zeggen dat ze door de yoga zich beter kunnen concentreren. Mogelijk houdt dit verband met de rustigere ademhaling en de kunst om gedachtes uit te kunnen bannen.

3. Een sterker lichaam

Yoga is meditatie, maar wordt ook gezien als sport. Door allerlei houdingen aan te nemen en langzaam van houding te veranderen, worden veel spieren in het lichaam gebruikt. Zo wordt vrijwel iedere spier getraind en krijgt u door yoga een sterker lichaam.

4. Meer uithoudingsvermogen in de spieren

Spieren zijn intensief te trainen, maar door yoga en de balansoefeningen, en het traag van houding verwisselen, wordt het uithoudingsvermogen van de spieren getraind. Ze worden namelijk lang in bepaalde pozen gehouden.

5. Lenigheid

Bij yoga worden spieren getraind, maar ook gerekt. Bijvoorbeeld bij de ‘down dog’, waarbij zowel de rugspieren als de beenspieren van boven tot beneden opgerekt worden. Hierdoor kan yoga de lenigheid bevorderen.

6. Stressbestendigheid

Doordat men door yoga rustiger leert ademhalen, zich beter kan concentreren en leert gedachtes uit te bannen, kan men ook meer ontspannen met stressvolle gebeurtenissen omgaan. Tijdens een yogasessie is men heel bewust bezig met ademhalen en houdingen aannemen en vasthouden. Hierdoor wordt de aandacht voor de buitenwereld, die stress kan veroorzaken, afgeleid. Na de sessie is men ontspannen en yogabeoefenaars geven dan ook aan dat ze door de yoga beter kunnen relativeren en op kalme wijze naar oplossingen zoeken bij bepaalde situaties, in plaats van dat ze hierdoor gestrest worden.

7. Een goed humeur

Mede door de stressreductie zorgt yoga voor een beter humeur. Men wordt kalmer en doordat yoga ook een sport is, waardoor er meer dopamine wordt geproduceerd in de hersenen, krijgt men een beter humeur.

8. Meer energie

Doordat men door yoga stressbestendig is en meer dopamine aanmaakt, heeft men meer energie.

9. Betere weerstand en bescherming tegen ontstekingen

Sporten, en zo ook yoga beoefenen, zorgt voor een betere weerstand. Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat yoga een eiwit in het bloed kan verlagen, waardoor de ontstekingsreacties van het lichaam ook beperkt worden.

10. Gezonde bloeddruk

Door stressreductie en ademhalingsoefeningen wordt de bloeddruk ook gebalanceerd.

11. Minder pijn

Doordat yoga ervoor zorgt dat spieren meer kracht krijgen, men meer energie krijgt en minder stress heeft, is men ook beter bestand tegen pijnklachten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips