Healing

Het Engelse woord ‘healing’ is afgeleid van het Germaanse begrip ‘hailaz’ dat ‘heel maken’ betekent. Een goede Nederlandse vertaling voor het geneeskundig proces dat healing heet bestaat eigenlijk niet.

Healing gebeurt voornamelijk met de handen en dan niet op de wijze zoals de chiropracticus werkt, maar door genezende energie op een patiënt over te brengen. Deze energie die deel uitmaakt van ieder wezen, vanaf het moment van de bevruchting tot aan de dood, is een natuurlijke en noodzakelijke kracht die ons niet alleen gezond houdt maar ons ook het vermogen geeft om onszelf en anderen te genezen.

Healing is een der oudste vormen van geneeskunde, maar zij wordt nog steeds veelvuldig gebruikt bij het behandelen van allerlei problemen, zowel geestelijke als lichamelijke.

Healing

De term healing omvat vele benaderingswijzen, godsdienstig en niet-godsdienstig, spiritualistisch en genezing door handoplegging. Wel wordt er onderscheid gemaakt tussen healing in godsdienstige zin (gebedsgenezing, pelgrimstochten naar Lour des, etc.) en het spiritualistische helen, waarbij de energie van de healer een goddelijke, maar ook menselijke kracht kan zijn. Maar voor veel healers zijn deze definities misleidend, omdat los vanl de geloofsopvattingen van zowel de patiënt als de healer deze wijze van genezing brengen wel degelijk effect kan hebben. Belangrijker is de mate van communicatie tussen de healer en de patiënt en de openhartigheid, de bereidheid en de wil van de patiënt om beter te worden.

De traditie van healing

Healing vindt zijn oorsprong in het Sjamanisme, een zeer oud geloof dat nog steeds wordt beleden in Siberië in Rusland, en het geloof in bepaalde toverkrachten. De meeste mensen die onze aardbol bevolken hebben een bepaald idee over geesten, góden en heiligen die de gezondheid van personen kunnen beïnvloeden en ziekten kunnen genezen. In de vroege Egyptische beschaving maakten priesters gebruik van de genezende krachten van góden en brachten die in de ’tempel der genezing’ met hun handen over op de mensen. Maar het is vrijwel zeker dat deze traditie van veel eerder stamt. Hiervan zijn de rituele dansen van Afrikaanse volksstammen en het bestaan van medicijnmannen en tovenaars duidelijke bewijzen.

Het christelijke geloof omvat de idee van één helende God en zijn Gemachtigde op aarde. In de Bijbel vinden we verschillende healing wonderen die door Jezus werden verricht, zowel bij gelovigen als bij heidenen. Door de eeuwen heen is er echter verschil van mening ontstaan tussen de spiritualistische healers en de healers van de Kerk. In het Westen kennen we enkele beroemde genezers zoals de Amerikaan Edgar Cayce en de Engelsman Harry Edwards.

Onderzoek

Omdat het zelfgenezend vermogen van de patiënt, samen met zijn houding ten opzichte van zijn genezing, onmisbaar zijn voor herstel, is het bijna niet mogelijk de inbreng te bepalen van de healer. Desalniettemin zijn veel wetenschappelijke onderzoekingen verricht om de werking van healing te kunnen vaststellen. In een bekend experiment waren de Amerikaanse healers Olga en Ambrose Worrall succesvol in het verhogen van het groeitempo van maaigras, terwijl ze zich op 600 mijl afstand van het gras bevonden.

Zij zonden alleen hun helende gedachten naar de aangewezen plaats. De healers stelden zich erop in dat de plaats vol zou stromen met extra licht en energie, en op een afgesproken tijdstip begon een registratie apparaat een verhoging van het groeitempo aan te geven die acht maal sneller was dan normaal.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips