Lichttherapie

Bij verschillende ziektes, en dan met name huidziektes, wordt lichttherapie ingezet als behandelmethode. Maar wat is dat nu eigenlijk, lichttherapie? En voor welke (huid)ziektes is lichttherapie dan geschikt? Mensen die in een (winter)depressie of dip zitten of last hebben van een jetlag, kunnen ook baat hebben bij lichttherapie, maar is dat dan dezelfde therapie als bij het behandelen van huidziektes? Welke vormen van lichttherapie zijn er? Antwoorden op deze vragen zijn te vinden in dit artikel.

Lichttherapie als behandelmethode in de dermatologie

Bij lichttherapie wordt het lichaam blootgesteld aan specifieke lichtstralen, meestal ultraviolet licht (UV-licht, dat elektromagnetische straling is die met het menselijk oog niet zichtbaar is). Met name in de dermatologie is lichttherapie een veelvoorkomende en succesvolle behandelmethode gebleken. In de dermatologie wordt in de meeste gevallen gebruikgemaakt van therapie op basis van zogenaamd UVB-licht. Dat is licht met een golflengte tussen de 280 en 310 nanometer. Sinds de jaren ’90 wordt UVB narrow-band ook veelvuldig gebruikt: UV-licht met een golflengte van exact 311 nanometer.

Aandoeningen als psoriasis en extreme eczeem kunnen behandeld worden door middel van UVB-lichttherapie, waarmee de ontstekingsreactie in de huid wordt bestreden. Cellen die zorgen voor de onstekingen, worden door de hoeveelheid licht vernietigd. Ook zonlichtallergie kan met behulp van UVB-lichttherapie worden verminderd, door de hoeveelheid licht per sessie langzaam maar zeker op te voeren. Artsen zullen zorgvuldig omgaan met deze behandelingen, ook omdat blootstelling aan fel (ultraviolet)licht op langere termijn zorgt voor een verhoogde kans op huidkanker.

Er wordt daarnaast steeds meer onderzoek gedaan naar UVA1-lichttherapie, een therapie met een hoge concentratie UVA-licht. Deze therapie lijkt te kunnen helpen bij een goede behandeling van extreme gevallen van eczeem en de huidziekte sclerodermie.

Lichttherapie bij een (winter)depressie of jetlag

Ook bekend is lichttherapie als behandeling van een winterdip of -depressie, of om de gevolgen van een jetlag te verminderen. Dit is wel een andere vorm van lichttherapie, namelijk met zichtbaar licht. Het vervelende depressieve of vermoeide gevoel van een depressie of jetlag, zou namelijk worden veroorzaakt door een onbalans in het dag- en nachtritme. Door lichttherapie zou deze balans versneld hersteld kunnen worden, wat leidt tot vermindering van de klachten. In Nederland wordt lichttherapie aangeboden op vrijwel alle psychiatrische afdelingen van ziekenhuizen en bij de instellingen van de GGZ. Er zijn ook producten voor thuisgebruik verkrijgbaar, maar het is wel aan te raden om het gebruik van deze producten goed te overleggen met uw huisarts.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips