Dry needling

In geval van stijfheid of pijn in spieren, is de fysiotherapeut vaak bij uitstek de juiste persoon voor behandeling van de klachten. Een behandelmethode die de laatste jaren een vlucht heeft genomen, is dry needling. In vaktermen wordt dry needling ook wel intramusculaire stimulatie genoemd. Al in de jaren ’70 werd de behandelmethode in Canada ontwikkeld, maar pas sinds 2007 behoort deze ook tot het beroepsprofiel van de fysiotherapeut in Nederland. Dry needling richt zich op drukpunten, triggerpoints, die worden aangeprikt om de spieren te ontspannen.

Wat is dry needling?

Dry needling is een speciale behandelmethode, waarbij zogenaamde triggerpoints in het spierstelsel kort worden aangeprikt. Dit zorgt voor een snelle en langdurige ontspanning van de spieren, waardoor spierklachten zeer snel kunnen verminderen. Bij de behandeling wordt een droge acupunctuurnaald gebruikt. Daarvan is de naam van de methode ook afkomstig. Dry needling is echter niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur is de behandeling gericht op de energiestromen in het lichaam en worden meerdere naalden oppervlakkig in de huid gezet. Bij dry needling wordt met één naald kortstondig in een drukpunt, een spierknoop, geprikt. Dry needling is gestoeld op een mechanisch concept (met name op basis van fysiologie); acupunctuur op een energetisch concept.

Doordat een spier tijdens een dry needling behandeling wordt aangeprikt, wordt deze gedwongen om te ontspannen. Veel mensen zijn bang dat een dry needling behandeling pijnlijk is. Bij een goede techniek wordt het inbrengen van de dunne naald echter amper of zelfs in het geheel niet gevoeld. Het kort aanprikken van de spier, heeft een spierverkramping tot gevolg. Dit kan wel even behoorlijk pijnlijk zijn, maar de pijn is kortstondig en trekt direct weer weg. Na het aanprikken van een spier, is in veel gevallen direct een afname van de spierklachten voelbaar. Na afloop van een behandeling voelen de spieren vaak vermoeid of beurs aan. Ook spierpijn kan optreden.

Wanneer wordt dry needling gebruikt?

Uw fysiotherapeut kan kiezen voor een dry needling behandeling als onderdeel van een totaalbehandeling. Dit komt vaak voor bij langdurige spierklachten of klachten die het gevolg zijn van spierspanning. Voorbeelden van klachten waarbij dry needling als behandelmethode gebruikt kan worden, zijn pijn in de lage rug, nek en bijvoorbeeld bij RSI en een tenniselleboog. Voornamelijk bij klachten die al langere tijd aanhouden, is dry needling geschikt. Dat komt omdat er in de spierknopen dan vaak sprake is van myofasciale triggerpoints, een combinatie van spier- en bindweefsel. Deze triggerpoints zorgen vaak voor drukpijn, maar ook voor pijn elders in het lichaam.

Dry needling is vanzelfsprekend een minder geschikte methode voor mensen met angst voor naalden. Maar ook in geval van zwangerschap of bij een acute spierscheuring of –beschadiging, zoals bij een sportblessure, kan dry needling beter niet worden toegepast.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips