Reflexzone therapie

Reflexologie, reflexzone therapie of voetzool-massage, drie verschillende benamingen voor één begrip. De therapie werkt volgens het principe dat reflexzones die in voeten en handen aanwezig zijn corresponderen met organen en andere lichaamsdelen. Het werken aan deze reflexen, door manipulatie of door druk heeft drie belangrijke effecten tot gevolg: herstel van de normale functies van alle organen en klieren, versterking van het zenuwgestel en de aanmaak van bloed en, wat heel belangrijk is, bevordering van ontspanning. De reflexen vormen als het ware een landkaart op voeten en handen, waarop de corresponderende organen staan aangegeven. De rechtervoet behoort bij de linkerzijde van het lichaam, de linkervoet bij de rechterzijde.

Gedurende een behandeling zal de deskundige alleen de vingers, duimen en handen gebruiken, andere instrumenten zouden pijn of ongemak aan handen of voeten kunnen veroorzaken. Het hele spectrum van technieken kan gedurende speciale trainingscursussen worden bijgebracht, maar sommige behandelingen kunnen door leken worden uitgevoerd. Als voorzichtig en met overleg wordt gewerkt, zal de behandeling volkomen veilig zijn.

Reflexzone-therapie

Omdat onderzoeken hebben aangetoond dat ongeveer 75% alle ziektegevallen met stress hebben te maken, kan reflexz therapie, waarvan het voornaamste effect ontspannin waardevolle oplossing zijn.

Afgezien van totale ontspanning, stimuleert de therapie de circulatie in lymfe en bloedvaten. Veel kwalen, zoals rugklachten, migraine, voorhoofdsholteontsteking en spijsverteringsstoornissen, kunnen met succes worden bestreden. De therapie is ook zeer goed te gebruiken bij bestrijding van pijn. Hoewel er nog weinig onderzoek is gedaan, neemt men aan dat de genezende factor dezelfde is als van acupunctuur. Een verklaring hiervoor is dat gedurende de acupunctuur een groep door de hersenen vervaardigde stoffen (endorfinen) vrijkomen die zich met de bloedstroom vermengen.

Endorfinen zijn opiaten, die als morfine werken, dus pijn bestrijden. Hoewel het nog niet is bewezen, vermoedt men dat door middel van reflexzone therapie de hoeveelheid endorfinen in het bloed kan toenemen.

De herkomst van reflexzone therapie

De reflexzone therapie vindt zijn oorsprong in veel landen waaronder Egypte, Iran en, tot op zekere hoogte, ook in China en Japan. Waarschijnlijk gebruikte men het al vóór de acupunctuur, die reeds 5000 jaar geleden bekend was. In ieder geval komen veel principes ervan overeen met die van de Oosterse filosofie. In India en sommige delen van Afrika is relexzone therapie reeds lang erkend; de methode wordt er niet alleen door volwassen maar ook door kinderen van 13 a 14 jaar toegepast.

In het begin van de twintigste eeuw kwam de therapie in het Westen in opgang toen de Amerikaanse natuurkundige William Fitzgerald ontdekte dat er communicatiezones verticaal door het lichaam liepen, van het hoofd en de vingertoppen naar de tenen. Hij bemerkte dat druk uitgeoefend op bepaalde plaatsen op de vingers een verdovende werking in het hoofd en het gelaat kon opwekken die zó groot was, dat daar zelfs zonder verdere verdoving kon worden geopereerd. Een andere Amerikaanse dokter, Shelby Reily, las omstreeks 1930 over de bevindingen van dr. Fitzgerald en besloot hem te volgen. Maar het was de therapeute Eunice Ingham die een groot onderzoek ondernam naar wat wij tegenwoordig reflexzone therapie noemen.

Na het testen van duizenden handen en voeten was Ingham in staat de theorieën van dr. Fitzgerald te bevestigen: pijnlijke reflexen corresponderen met de verwante zieke lichaamsdelen. Door deze pijnlijke reflexen gedurende een bepaalde periode te behandelen, kregen de lichaamsdelen hun normale functie terug. Om meer aandacht voor haar werk te krijgen publiceerde Eunice Ingham in 1938 haar boek ‘Stories the Feet can Teil’. Vervolgens richtte ze The National Institute of Reflexology op om te kunnen beantwoorden aan het grote aantal aanvragen voor behandelingen. Ze doceerde aan verschillende universiteiten en gaf lessen in véle plaatsen in Amerika en Canada.

In 1973 werd The International Institute of Reflexology opgericht waar vandaan men over de hele wereld de techniek, die nog steeds de Ingham methode heet, verspreidt. Sinds die tijd is reflexzone therapie zeer bekend; in Denemarken is de methode zelfs in het ziekfondspakket opgenomen


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips