Hydrotherapie

Hydrotherapie, of letterlijk vertaald watertherapie, is een van . de oudste en meest veilige methodes om gewone kwalen en klachten te behandelen. In ons dagelijks leven kunnen we de therapeutische waarde van water regelmatig onderkennen. We nemen niet alleen een bad of douche om ons te wassen, maar ook om ons te verfrissen en te ontspannen na gedane arbeid.

De genezende waarde die aan water wordt toegekend is niet van de dag van vandaag. De Griekse natuurkundige Hippocrates schreef in de 4e eeuw v. Chr. reeds baden in koud en heet water en het drinken van bronwater voor. De Romeinen waren grote aanbidders van de warmwatercultuur en bouwden prachtige badhuizen waarin men gezamenlijk baadde. Deze badhuizen hadden niet alleen een ‘gezonde’ functie, maar waren ook een plaats waar zaken werden gedaan en waar beslissingen over politiek werden genomen.

In de rest van Europa kwam de badcultuur in de 16e eeuw pas op gang. Er ontwikkelde zich een elite die zich strikt hield aan het baden in en op regelmatige tijden drinken van bronwater. Pas aan het einde van de 18e eeuw werd de hydrotherapie door alle lagen van de bevolking geaccepteerd en gebruikt. Honderden grote en kleine plaatsen in Europa zijn bekend geworden door helend bron- en welwater.

Hydrotherapie

De hydrotherapieën van Vincent Priessnitz en Pastoor Kneipp, die in de 19e eeuw werden ontwikkeld, hebben heden ten dage nog steeds een enorm aantal aanhangers. Dr. Kellogg uit Philadelphia schreef omstreeks 1900 een lijvig boekwerk, ‘Rational Hydrotherapy’, over het effect van douches, baden, pakkingen en inhaleren.

Tegenwoordig wordt overal ter wereld, ook in de ziekenhuizen en revalidatiecentra, hydrotherapie toegepast. In Duitsland is nog steeds grote belangstelling voor de kuuroorden waar men onder leiding van speciaal geschoolde artsen allerlei oefeningen in op temperatuur gebracht water doet en waarbij het drinken van bronwater een belangrijke schakel in het helingsproces vormt.

Ook in de Ardennen, met name in Spa, zijn kuuroorden. Voor hydrotherapie behoeft men echter niet altijd naar een kuuroord of ziekenhuis te gaan. Ook thuis kan men met een bad of douche al goede resultaten te bereiken. Bent u in het gelukkige bezit van een Whirlpool dan heeft u allang ontdekt hoe genezend en verkwikkend water kan zijn.

In de Scandinavische landen zijn sauna’s zeer populair, ook zij vormen, in combinatie met koude baden, een therapeutische behandeling.

Niet alle natuurlijke bronnen zijn hetzelfde, sommige zijn bekend door het zwavelhoudende water en andere door bepaalde zouten. Om thuis hetzelfde effect te bereiken zijn deze producten in droge vorm te koop en kunt u ze naar behoefte aan uw badwater toevoegen. Ook in drinkbaar bronwater is er keus te over.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips