Levertransplantatie

Sinds 1982 is levertransplantatie een geaccepteerde behandeling voor ernstige leverziekte geworden. De overlevingskansen voor mensen die een donorlever hebben gekregen zijn steeds beter geworden. In Nederland vinden er nu ongeveer 85 levertransplantaties per jaar plaats. Meer dan 70 procent van deze mensen leeft 5 jaar na de transplantatie nog steeds. De verbeterde overlevingskansen zijn het gevolg van verbeterde mogelijkheden om donororganen in goede conditie te houden, verbeterde operatietechnieken, maar vooral van het gebruik van geneesmiddelen die afstoting van het donororgaan tegengaan.

Geneesmiddelen:

Ciclosporine en prednison verminderen de natuurlijke neiging van het lichaam een donororgaan af te stoten. In feite onderdrukken (supprimeren) deze geneesmiddelen de werking van het afweer- of immuunsysteem en worden daarom immunosuppressiva genoemd.

Wie komen voor levertransplantatie in aanmerking?

Mensen met een ernstige leverziekte, bij wie de oorzaak daarvan niet kan worden weggenomen, komen voor levertransplantatie in aanmerking. Kinderen en volwassenen onder de 65 jaar zijn de beste kandidaten. Het aantal mogelijke transplantaties is echter afhankelijk van het aantal beschikbare donorlevers.

De operatie:

Levertransplantatie is een langdurige, ingewikkelde operatie. De ingreep kan 6 tot 10 uur duren en wordt alleen uitgevoerd in daarin gespecialiseerde ziekenhuizen. Levertransplantatie kan op twee manieren worden uitgevoerd: de zieke lever kan worden verwijderd en vervangen door de donorlever of een deel van de donorlever kan als hulplever naast de zieke lever worden geplaatst. Bij kinderen wordt vaak slechts een deel van de donorlever in de plaats van de zieke lever gebracht.

Er is toenemend bewijs dat het succes van de ingreep mede bepaald wordt door het moment waarop deze wordt uitgevoerd. Als de levertransplantie in een vroeger stadium wordt uitgevoerd zijn de overlevingskansen waarschijnlijk beter, terwijl de kosten lager zijn doordat er minder bloedverlies is en minder noodzaak tot langdurige ziekenhuisbehandeling na de operatie.

Herstel:

Het herstel kan wel 4 maanden in beslag nemen en de steun van familie is in deze periode erg belangrijk. Levenslange behandeling met immunosuppressiva helpt afstoting van het nieuwe orgaan voorkómen. Mensen die deze geneesmiddelen gebruiken moeten levenslang gecontroleerd worden in verband met mogelijke complicaties.


Relevante artikelen
3 reacties
  1. Wat is de beste manier om een diagnose te krijgen, wanneer je eigen arts alles afdoet als, psychisch.
    En daarmee ondanks zichtbare symptomen! er niet mee doet. inmiddels al maanden.

  2. Beste Hans,

    Een vervelende situatie. U zou het advies van de huisarts kunnen opvolgen met het idee van baat het niet dan schaadt het niet. Wie weet heeft u er baat bij. Veel meer kan ik niet voor u betekenen.

    Succes!

    Met vriendelijke groet,
    Wesley

    1. Dat is nu juist het probleem! er is geen advies…
      Als dat het psychisch zou wezen. En daar mee is het dan ook klaar.
      Ondanks alle inmiddels zichtbare aanwijzingen. Laat staan de niet zichtbare, die een normaal leven bijna inmiddels onmogelijk maken.

      En sta je met de rug tegen een muur, waar uitsluitend je eigen arts het zou moeten doen.
      Doet die het niet! zijn daarmee tevens alle wegen verder ook afgesloten.
      In het systeem, zoals het er ligt, waar eerste eigen arts bepaald.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips