De invloed van je slaaphouding op nekklachten
Nekklachten kunnen ontzettend vervelend zijn. Ze kunnen behoorlijk afleiden tijdens je dagelijkse bezigheden en kunnen zelfs zo heftig zijn dat je niet goed kunt werken of sporten. Nekklachten kunnen diverse oorzaken hebben. Een verkeerde slaaphouding kan één oorzaak zijn van je nekklachten. Andersom kan een goede slaaphouding de nekklachten ook verminderen. Indien je regelmatig last hebt van je nek, is het dus verstandig om na te gaan of je slaaphouding wel goed is.
Welke slaaphouding is ideaal?
De meeste mensen slapen op hun zij, maar er zijn ook mensen die op hun rug of buik slapen. Het is belangrijk dat de nek en je ruggenwervels op één lijn liggen zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien. Op die manier worden de wervels en de spieren in de nek niet te veel belast.
Zowel het liggen op je rug als op je zij is ergonomisch verantwoord, mits je een goed kussen hebt. Buikslapers lopen meer risico op nekklachten. Slaap je op je buik, dan slaap je ook niet met een rechte nek. Je nek is in plaats daarvan gedraaid. Dat zorgt ervoor dat zowel je wervels als je nekspieren ‘s nachts belast raken. Als gevolg daarvan kun je wakker worden met nekklachten.
Probeer om niet meer op de buik te slapen
Slaap jij op je rug of op je zij? Blijf dan gerust op die manier slapen. Ben je een buikslaper en heb je regelmatig last van nekklachten? Dan is het aan te raden om je slaaphouding te veranderen. Er zijn hulpmiddelen in de vorm van speciale kussens die je hierbij kunnen helpen. Het slapen op de buik leidt in veel gevallen tot nekklachten. Met de juiste slaappositie, zul je in principe niet snel meer last hebben van een vastzittende nek na het slapen.
Een goed kussen is zeer belangrijk
Ook wanneer je op je buik of rug slaapt kun je last hebben van nekklachten doordat je wervelkolom niet op één lijn ligt met je nek. Dit heeft dan te maken met een te dik of te dun kussen. Slaap je op je zij? Dan is het belangrijk dat je wervelkolom en nek een rechte lijn vormen. Indien je op je rug slaapt, dan mag er sprake zijn van een natuurlijke kromming van de nek. Je mag dus niet te diep wegzakken in je kussen, maar een kussen mag ook niet te hoog zijn.
Hoe dik je kussen moet zijn, is ook afhankelijk van de hardheid van je matras. Wanneer je matras vrij zacht is, mag je kussen vaak ook wat dunner zijn. Dit omdat je schouders dan verder wegzakken in het matras. Hoe dik je kussen moet zijn, is dus afhankelijk van diverse factoren. Het kan om die reden verstandig zijn om verschillende kussens uit te proberen. Belangrijk is dat je ruggengraat en nekwervels zich in een natuurlijke positie ten opzichte van elkaar bevinden.
Onderschat niet hoe belangrijk je bed is
Het is zeer belangrijk om een goed hoofdkussen te hebben om nekklachten te voorkomen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een matras hebt dat goed op je lichaam aansluit. Een slecht of verkeerd matras kan namelijk tot rugklachten leiden. Een volwassen persoon heeft dagelijks 6 tot 8 uur slaap nodig. Bevindt je lichaam zich 6 tot 8 uur per dag in een onnatuurlijke positie, dan is het niet vreemd dat er lichamelijke klachten kunnen optreden. Verdiep je dus goed in de verschillende mogelijkheden wanneer je een nieuw kussen en/of matras koopt.
Nieuw hoofdkussen of matras? Zorg dat je kunt proefslapen!
Nu duidelijk is geworden hoe belangrijk het is om een goed matras en hoofdkussen te hebben die bij jouw lichaam en bij elkaar passen, is het belangrijk om niet zomaar een nieuw matras of kussen te kopen. Zorg ervoor dat je minstens een week kunt proefslapen zodat je echt kunt ervaren hoe je lichaam erop reageert. Eventjes testen in de showroom is niet genoeg, je zult geen stijve nek krijgen wanneer je een paar minuten op een verkeerd kussen ligt.
Gelukkig zijn er steeds meer merken die dit begrijpen en je een ruime periode de tijd geven om te proefslapen. Een van deze merken is de van oorsprong Duitse fabrikant Emma. Emma produceert kwalitatieve hoofdkussens en matrassen die in allerlei tests zeer hoog scoren. Zo is hun matras meerdere keren als beste getest door de Consumentenbond en hebben wij hun Diamond Hoofdkussen onlangs mogen uittesten: een aanpasbaar hoofdkussen waardoor jij zelf de hoogte kunt bepalen. Onze uitgebreide ervaring met dit hoofdkussen lees je hier.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.