Springschenen

Als u last heeft van springschenen, dan heeft u dat vaak pas na verloop van tijd in de gaten. Het betreft namelijk een blessure als gevolg van overbelasting, die vaak een tijdje sluimert voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Wat zijn springschenen nu eigenlijk? En wat is de juiste remedie? In dit artikel leest u er alles over!

Springschenen, wat zijn dat?

Met name in de sportwereld zijn springschenen welbekend. Het is een blessure aan het scheenbeen, die meestal wordt veroorzaakt door overbelasting. Vaak wordt er gesproken over springschenen, maar ook de benamingen beenvliesontsteking, scheenbeenirritatie of ‘shin splints’ worden vaak gebruikt. De medische term is mediaal tibiaal stresssyndroom. Met name bij sporten als atletiek (en dan met name bij hardlopen of hoog- en verspringen) en sporten als tennis en squash, komen springschenen regelmatig voor bij sporters.

Heeft u last van springschenen, dan is de buitenste laag van de botten aan de voorkant van het onderbeen geïrriteerd. Hier bevindt zich het scheenbeen. Vaak hebben mensen last van klachten aan beide onderbenen, maar het is ook mogelijk dat u alleen links of rechts last heeft. De oorzaak is eigenlijk altijd overbelasting.

Hoe voelt het?

Het is niet zo gemakkelijk om vast te stellen of er sprake is van springschenen. Meestal begint de blessure met lichte pijnklachten aan het scheenbeen. Deze klachten doen zich in beginsel vooral na belasting voor, bijvoorbeeld na het sporten. Deze pijn kan zeurend of stekend van aard zijn. Kenmerkend is dat de pijnklachten toenemen naarmate de belasting toeneemt. U kunt dan ook pijn ervaren tijdens sporten of zelfs tijdens het dagelijkse leven. Als u echt last heeft van springschenen, dan is vrij bewegen pijnlijk of zelfs niet geheel mogelijk. Ook aanraking kan dan flink pijnlijk zijn.

Wat is de oplossing?

Springschenen genezen alleen maar door rust. Neemt u onvoldoende rust en blijft u de geïrriteerde schenen belasten, dan zal de pijn alleen maar verergeren en kan de blessure pijn veroorzaken in rusttoestand. Belangrijk is wel om de juiste diagnose te laten stellen door een specialist. Heeft u langere tijd last van klachten aan het onderbeen, in de buurt van het scheenbeen, laat dan de huisarts of fysiotherapeut een oordeel vellen.

Springschenen kunnen ook een gevolg zijn van een disbalans in spierkracht in de (onder)benen. Om de blessure te voorkomen, is het dan aan te raden om deze spieren extra te trainen en te zorgen voor een goede spierbalans. Dit is vooral van belang voor sporters die met een harde ondergrond te maken hebben. Heeft u voeten die wat naar binnenkantelen (overpronatie), dan heeft u ook een verhoogde kans op springschenen en is een goede spierbalans extra belangrijk om klachten te voorkomen.

Een volledig herstel van springschenen kan behoorlijk wat tijd vergen. Denk aan minimaal drie weken, maar vaak langer: een herstelperiode van zes weken tot drie maanden is geen uitzondering. Gedurende de hersteltijd hoeft het sporten vaak niet volledig te worden stilgelegd. Overleg hierover goed met een specialist, om (nieuwe) overbelasting te voorkomen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips