Hebben sporters baat bij het gebruik van supplementen?

Vrijwel alle sporters zijn erop gebrand om continu hun sportprestaties te verbeteren. Een veelbesproken onderwerp wat daarop aansluit, zijn supplementen voor sporters. Maar zijn dit soort sport voedingssupplementen daadwerkelijk nuttig en zo ja, welke soorten voedingssupplementen worden er veelal door hen gebruikt? Supplementen specialist David van Gaalen geeft hier uitleg over.

Voedingssupplementen voor sporters: Nuttig of overbodig?

Ben jij een fanatieke sporter en heb jij jezelf weleens afgevraagd of voedingssupplementen voor sporters nuttig zijn? Je bent niet de enige. In Nederland gebruiken steeds meer sportfanaten één of meerdere sportsupplementen.

“Ieder jaar overwegen tal van beginnende én gevorderde sporters om supplementen te gebruiken,” aldus David, en hij vervolgt: “De meesten van hen willen bijvoorbeeld sneller spieren kweken of hun uithoudingsvermogen verbeteren. Omwille van die reden zoeken zij naar manieren om sneller hun sportdoelen te kunnen behalen. Sport supplementen worden dan vaak als een hulpmiddel ingezet.”

“Dit is ook gelijk de juiste insteek van het gebruikmaken van supplementen door sporters; ze moeten gezien worden als een hulpmiddel en niet ter vervanging van een gezond en gevarieerd dieet. Voedingssupplementen voor sporters zijn voornamelijk nuttig ter aanvulling van een heilzaam dieet – bestaande uit natuurlijke voedingsmiddelen. Ze kunnen jouw lichaam nét van dat extra beetje aan voedingsstoffen voorzien om het behalen van sportdoelen te ondersteunen. Soms voorziet een gezond voedingspatroon gewoonweg niet het lichaam van een sporter van alle nutriënten die hij of zij nodig heeft”, sluit David af.

Veelgebruikte sport supplementen door sporters

Nu je weet dat supplementen voor sporters nuttig kunnen zijn, vraag je jezelf wellicht af welke sport voedingssupplementen er het meest gebruikt worden. Veelgebruikte supplementen door sporters die de basis vormen, zijn onder meer:

Supplementen met creatine: Creatine is zeer geliefd onder sporters. En daar zijn goede redenen voor te bedenken. Het helpt namelijk om prestaties te verbeteren bij explosieve krachtinspanningen – mits je er per dag 3 gram van binnenkrijgt. Daarnaast stimuleert creatine de spiergroei wanneer sporters veel explosieve krachtinspanningen leveren. Daardoor wordt het aminozuur creatine veel gebruikt door bodybuilders en sporters die fitness beoefenen.

Voedingssupplementen met eiwitten: Eiwitten worden door tal van sporters ingezet ter ondersteuning van hun sportprestaties. Daarbij kun je denken aan duursporters, maar ook sporters die vaak krachttraining beoefenen. Eiwitten dragen immers bij tot de instandhouding van de spiermassa. Een sport supplement met eiwitten verschaft namelijk het lichaam van een sporter van extra eiwitten (beter bekend als ‘proteïnen’) die benodigd zijn voor het spierherstel.

Koolhydraat-bevattende sportpreparaten: Tot slot worden voedingssupplementen met koolhydraten vaak door fanatieke sporters gebruikt om hun lichaam van extra energie te voorzien. Koolhydraten dragen alsmede bij aan het herstel van de normale werking van de spieren na zeer intensieve lichaamsbewegingen die tot spiervermoeidheid hebben geleid.

Supplementen voor sporters in combinatie met voeding

Het is al even aan bod gekomen, maar het is desalniettemin belangrijk om nogmaals te benadrukken dat supplementen voor sporters niet een gezond en gevarieerd dieet vervangen. Ze dienen puur en alleen als een hulpmiddel om jouw sportprestaties te ondersteunen. Natuurlijke voeding vormt het fundament van het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen en nutriënten.

Veel sporters eten bijvoorbeeld vette vis zoals tonijn en makreel om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Deze goede vetzuren ondersteunen de werking van de gewrichten van sporters, wat een gunstige werking heeft op het verlagen van de kans op blessures.

Dit geldt ook voor andere soorten voeding, zoals eiwitrijke voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen hebben een gunstige werking op het herstel van de spieren. Daarvoor zijn namelijk voldoende eiwitten nodig. Supplementen met eiwitten kunnen voor sporters het overwegen waard zijn om te gebruiken, maar het beste is om ze middels natuurlijke voeding binnen te krijgen.

Tot slot kan een gezond voedingspatroon het lichaam van een sporter van extra vitamines en mineralen voorzien. Dit zijn essentiële nutriënten die het lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen presteren; vooral onder belastende omstandigheden zoals extreme sporten. Je kunt ze zien als de bouwstenen van jouw lichaam die ervoor zorgen dat je zowel lichamelijk als geestelijk in topconditie blijft.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips