Dit is waarom er meer aandacht moet komen voor de overgang

Er wordt nog te weinig gesproken over de overgang. Er heerst een taboe op. Want hoewel iedereen weet dat het bestaat, weten veel mensen niet wat het allemaal kan veroorzaken en wordt er dus nauwelijk over gesproken. Wie er dan toch over begint, krijgt vaak een lacherig antwoord of de bemoediging dat je er ‘even doorheen moet’. 

Feit is dat het voor veel vrouwen niet zo makkelijk gaat. De eerste klachten kunnen al rond het veertigste levensjaar ontstaan (de perimenopauze) en kunnen lang aanhouden. In meerdere gevallen veroorzaakt de disbalans in hormonen zelfs grote geestelijke- en lichamelijke klachten. Daarom is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de overgang, artsen beter op de hoogte zijn van mogelijke behandelingen en dat men hier onderling ook sneller over durft te praten. 

Seemenopause.com begrijpt de overgang en is één van de bedrijven die zich heeft ingezet om het taboe te doorbreken als een faciliterende partij. Daarnaast doen ze er alles aan om de grootste misvattingen over de overgang te doorbreken. 

Relatief hoog ziekteverzuim door overgangsklachten 

De menopauzepoli in Drachten heeft onlangs weer cijfers gedeeld over de overgang in Nederland. De verwachting is dat er momenteel ongeveer 1,6 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang zijn. Het gros hiervan (96 procent!) heeft klachten. Deze variëren van licht tot zeer ernstig. 

Sommige vrouwen ervaren vrij weinig van de overgang en hebben op enkele opvliegers na weinig last. Helaas geldt dat voor het overgrote deel niet. Overgangsklachten kunnen ongelooflijk grote gevolgen hebben. Er zijn zelfs vrouwen die vanwege deze klachten bijna niet meer buiten komen of zelfs psychisch helemaal in de knel komen. Juist omdat er zo weinig aandacht is voor wat de overgang met je als vrouw kan doen, heerst er ook veel onbegrip in ons land. 

Maar wist je dat 34 procent van het ziekteverzuim bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar gerelateerd is aan overgangsklachten? Als er meer begrip zou zijn en het bij vrouwen duidelijker is wat zij kunnen doen ter verlichting van de klachten, dan kan dit het ziekteverzuim ook flink naar beneden helpen. 

Behandelingen 


Veel vrouwen denken nog altijd dat er niets is wat ze tegen de overgangsklachten kunnen doen. Gewoon doorgaan en dan wordt het vanzelf beter. De overgangsklachten kunnen echter ontzettend lang aanhouden en ook nog eens een enorme impact hebben op wie jij bent als persoon en hoe je functioneert in het dagelijks leven. Daarom is het juist goed om te weten dat er verschillende behandelingen mogelijk zijn. 

In de basis is het vooral belangrijk om zo gezond mogelijk te leven. Let dus goed op je voeding en beweeg voldoende. Een fit persoon ervaart over het algemeen minder klachten. Daarnaast kan je extra supplementen gebruiken om je te ondersteunen. Je lichaam heeft nu simpelweg meer ondersteuning nodig. Extra vitamines en mineralen zijn dan ook een absolute must. 

De klachten kunnen dusdanig zo erg zijn dat er meer hulp nodig is. In dat geval kan er medische hulp worden gezocht. Je kunt terecht bij de huisarts die ervoor kan kiezen om je door te verwijzen naar een overgangspoli of zelf iets voor te schrijven. Behandelingen als hormoontherapie kunnen de klachten flink verminderen. 


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips