Vrouwelijke urinebuis (urethra feminina)

De vrouwelijke urinebuis begint bij de urineblaas (vesica urinaria), loopt door de bekkenbodem en komt uit in de voorhof van de schede (vestibulum vaginae) onder de kittelaar (clitoris).

Vrouwelijk bekken

Vrouwelijk bekken

Bij vrouwen is de urinebuis 2,5 tot 4 cm lang en de opening (het plasgaatje) bevindt zich in de vulva tussen de clitoris en de vaginale opening. In tegenstelling tot de mannelijke urinebuis (urethra masculina) is de vrouwelijke urinebuis slechts 3 tot 4 cm lang. De korte lengte van de urethra bij vrouwen zorgt er voor dat zij vatbaarder zijn voor besmettingen van de blaas (cystitis) en de urinestreek. Zo komt een blaasontsteking bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Bij mannen is de urinebuis ongeveer 20 cm lang en loopt door de prostaat en gaat onder het onderste zwellichaam door en eindigt vervolgens aan de voorkant van de eikel van de penis.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Wie heeft er ooit gehoord van regelmatig terugkerende zwellingen, onder aan het vrouwelijk lichaam, tussen anus en vagina.
    De zwellingen ontstaan bij vermoeidheid ( inspanning ) en verdwijnen naar een korte bedrust,
    Ik maak mij ongerust over een z.g, klapband, die ontstaat ook bij overdruk op een zwakke plek.
    B.van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips