Niercysten

Niercysten zijn ronde met vocht gevulde holten in de nieren. Enkelvoudige cysten zijn niet gevaarlijk en komen na het 50e j aar veel voor. Hoewel zich in een cyste kanker of infectie kan ontwikkelen, zijn dergelijke complicaties zeldzaam. Maar bij polycysteuze nierziekte, een veelvoorkomende erfelijke aandoening, kunnen in de nier talrijke cysten ontstaan, waardoor de nier abnormaal groot wordt en tenslotte nierfalen het gevolg is.

Bij niercysten kunnen zich ook in andere organen cysten ontwikkelen, met name in de lever. Bij sommige kinderen is de ziekte reeds bij de geboorte volledig aanwezig, hetgeen meestal resulteert in een doodgeboorte of overlijden vlak na de geboorte. Bij anderen ontstaat de ziekte vroeg in de jeugd. Maar meestal doen de symptomen zich pas tussen 30 en 40 jaar voor. De complicaties zijn ademhalingsklachten, leverziekte, nierfalen, verhoogde bloeddruk en hartfalen.

Genezing is niet mogelijk; het doel van de behandeling is om de nierfunctie zo goed mogelijk te behouden, complicaties te voorkomen en de verschijnselen te verlichten. Nierfalen komt voor het 40e jaar weinig voor en de normale nierfunctie blijft bij de helft van de patiënten tot het 70e jaar behouden.

niercysten

Symptomen:

• Pijn onder in rug of buik.
Bloed in de urine.
• Vaak urineren ‘s nachts.
• Bij kinderen, zichtbaar vergrote, uitpuilende nieren.
• Brandend gevoel bij urineren; buikpijn door urine weginfecties.
• Vaak urineren, vermoeidheid, gezwollen enkels, kortademigheid en jeuk bij vergevorderd nierfalen.

Oorzaken

• De oorzaak van enkele niercysten is onbekend. Bij volwassenen is polycysteuze nierziekte aangeboren en een van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen.

Behandeling

• Als er geen verschijnselen zijn is behandeling niet nodig.
• Soms wordt een naaldaspiratie gedaan, waarbij met een naald vocht uit een vergrote of pijnlijke cyste wordt weggezogen.
Antibiotica kunnen worden voorgeschreven tegen bijkomende urineweginfecties. De kuur moet helemaal worden afgemaakt.
• Bloeddrukverlagende middelen worden voorgeschreven bij verhoogde druk.
• Bij nierfalen is nierdialyse noodzakelijk. Hierbij wordt het bloed kunstmatig gefilterd om de afvalstoffen en overmatig vocht te verwijderen als de nieren onvoldoende functioneren.
• Bij nierfalen kan een niertransplantatie een alternatieve oplossing zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips