Urineblaas (vesica urinaria)

De door de nieren uitgescheiden urine wordt in de urineblaas verzameld.
Het volume van de blaas bedraagt ongeveer 500 ml, waarbij de maximale capaciteit verschilt, afhankelijk van individuele training. Vanaf ca. 200 ml is er een drang om te plassen. De urineblaas is in gevulde toestand kogelvormig. Leeg lijkt die op een slappe zak.

Urineblaas

Urineblaas

Er zijn vier onderdelen te onderscheiden.

· de blaastop
· het blaaslichaam, dat het grootste deel van de blaas uitmaakt
· het onderste deel van de blaas, als het ware de bodem
· de blaashals, die de toegang tot de urineblaas vormt

De urineblaastop, evenals het achterste deel en de zijkant, is met buikvlies bedekt. Het legen van de urineblaas wordt in feite via de sluitspier van de urinebuis geregeld. Een verlamming daarvan heeft urine-incontinentie tot gevolg. De blaas is een op een zak gelijkend orgaan dat bestaat uit spiervliesvezel (musculomembranaceus fibra). De blaas bevindt zich in het bekken of pelvis en slaat urine op totdat het wordt uitgescheiden.

De urine wordt in samentrekkende (peristaltische) golven van elke nier door twee urnineleiders (ureters) naar de blaas overgebracht. Tijdens de uitscheiding is de mond van de urinebuis (urethra) onder de blaas geopend en kan de urine de urinebuis passeren. Ofschoon de drang om de blaas te legen zich over het algemeen voordoet wanneer er zo’n 250 – 300 milliliter in de blaas zit, is een doorsnee mens in staat om bijna twee keer zoveel vocht vasthouden. Gemiddeld scheidt men ongeveer een tot twee liter urine per dag uit, maar dit is wel afhankelijk van de gezondheid, het dieet, en de aard van de bewegingen. Water wordt gewoonlijk binnen vier uur nadat het is opgedronken, weer uitgescheiden.

Urine is doorgaans helder en geel, maar dit is wel afhankelijk van iemands dieet en gezondheid. Het heeft een opvallende, ammoniakachtige geur die hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door het stikstofhoudend afval, dat 5% van de urine uitmaakt. Dit afval bestaat voornamelijk uit ureum, hoewel ammoniak, urinezuur, creatinine en een grote hoeveelheid andere afvalproducten ook aanwezig zijn.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. rpvanheijningen

    is de pijn in de blaas normaal na een Hernia operatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips