Nephron

Nephron
Een nephron is een functioneel onderdeel van de nier en zorgt voor het schoonmaken en filtreren van het bloed. Er bevinden zich ongeveer een miljoen nephronen in de cortex (schors) van beide nieren en iedere nephron bestaat uit een nierdeeltje en een nierbuisje, die zorg dragen voor de werking van de nephron. Het nierbuisje bestaat uit een gedraaid buisje en de lus van Heinle.

Arteriool
De afferente (aanvoerende) en efferente (afvoerende) arteriolen voeren het bloed van en naar het kapsel van Bowman. De afferente arteriool vervoert het bloed van de leverkwabslagader naar het kapsel om gefilterd te worden. De efferente arteriool vervoert het bloed van het kapsel naar de medullaire plexus (netwerk in het schors) en vervolgens naar de leverkwabader.

Convolute buisjes
Als vloeistof met afvalstoffen het kapsel van Bowman binnenkomt gaat het naar het proximale convolute buisje en via de lus van Heinle naar het distale convolute buisje. Vandaar gaat de urine door de calices naar het nierbekken.

Glomerulus
De glomerulus is het belangrijkste filter van de nefron en ligt in het kapsel van Bowman. De glomerulus is een kluwen lusvormige buisjes waar bloed doorheen stroomt. De glomerulus is semi-permeabel, zodat alleen water en opgeloste afvalstoffen uit het kapsel van Bowman afgescheiden worden als urine. Het gefilterde bloed verlaat de glomerulus via de efferente slagader en keert via de medullaire plexus weer terug in de bloedbaan in de leverkwabader.

Kapsel van Bowman
Het kapsel van Bo


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips