Mannelijke urinebuis (urethra masculina)

De mannelijke urinebuis, een ongeveer 20 tot 25 cm lange, met slijmvlies beklede buis, dient ervoor om urine en zaad uit te scheiden. Deze buis begint bij de urineblaas (vesica urinari) en doorboort na ongeveer 3 cm de voorstander- klier (prostata).Hier monden de afvoergangen van de zaadleider (ductus deferens) en de geslachtsklieren uit. Om die reden wordt die vanaf dit gedeelte ook urine-zaad-buis genoemd.

Mannelijke urinebuis

Mannelijke urinebuis

Dan volgt er een kort stuk, dat door de bekkenbodem loopt. Van hieruit begint het langste deel. Dit gedeelte is omgeven door zwellichamen van de penis (corpus cavernosum penis) en de zwellichamen rondom de urinebuis (corpus spongiosum penis). Dit gedeelte loopt door het mannelijk lid (penis) en eindigt tenslotte als uitwendige urinebuisopening.

Penisdoorsnede

Penisdoorsnede

Het gedeelte dat zich vlak voor het binnentreden van de Mannelijke urinebuis in het mannelijk lid bevindt, is door spiervezels omgeven. Deze vormen de urinebuissluitspier.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips