Stoppen met roken lukt niet

Ben jij een roker en heb je al tientallen keren geprobeerd om te stoppen, maar lukt het je maar niet? Slaag je er maar niet in om echt te kappen met deze ongezonde gewoonte? Dan ben je niet de enige. Elk jaar proberen meer dan honderdduizend mensen te stoppen met roken. En bij veel van deze mensen slaagt de stoppoging niet. Toch hoef je niet tot deze groep te behoren, want met het juiste hulpmiddel moet het je dit keer wel lukken om te stoppen.

Nicotine is een van de meest verslavende stoffen die we kennen. Als je rookt, is je lichaam gewend aan deze stof en wil het elke keer nieuwe nicotine. Om die reden krijg je zin in een sigaret als je een aantal uren niet hebt gerookt. Je denkt echt dat je niet zonder kunt en dit maakt je afhankelijk van sigaretten.

Zoals je weet, is roken niet alleen verslavend maar ook zeer schadelijk voor je lichaam. Zo leeft een roker gemiddeld tien jaar korter dan een niet-roker. Verschillende ziektes kunnen ontstaan door roken, zoals bronchitis, longkanker, longemfyseem en hart- en vaatziektes. Dit komt doordat er bij het roken stoffen als  koolmonoxide, teer en nicotine vrijkomen. Naast ziektes zorgt roken ook voor een slechtere huid. Als je lang rookt, zal je huid sneller verouderen. Dit komt, omdat je huid dat te weinig zuurstof krijgt. Je ziet er dus ouder uit dat je in werkelijkheid bent. En dit wil je niet.

Jezelf voorbereiden op ontwenningsverschijnselen

Natuurlijk weet je wel hoe schadelijk roken is. Je hebt niet voor niets de beslissing genomen om te stoppen. Iets dat absoluut niet makkelijk is. Als je stopt, krijg je namelijk last van ontwenningsverschijnselen die enkele weken kunnen aanhouden. De meeste rokers ervaren deze verschijnselen als vervelend en kunnen zich er niet doorheen slaan. Ze beginnen dan weer met roken. Misschien is dat bij jou ook het geval. Voordat je echt gaat stoppen, is het een tip om je eerst eens te verdiepen in de ontwenningsverschijnselen. Je weet dan waar je last van kunt krijgen tijdens je stoppoging en je bent voorbereid. Ook weet je dan beter wat je ertegen kunt doen. Tijdens je stoppoging kun je de volgende klachten ervaren:

  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Rusteloosheid
  • Gewichtstoename
  • Obstipatie
  • Prikkelbaarheid

Gelukkig zijn deze bovenstaande klachten vaak maar van korte duur en houden ze slechts een week tot een aantal weken aan. Heb je erg veel last van deze kwaaltjes? Maar wil je absoluut niet dat je stoppoging mislukt? Dan is het een optie om een e-sigaret te gebruiken. Hiermee kun je je lichaam en je geest geleidelijk laten wennen aan minder tot geen nicotine en ervaar je geen ontwenningsverschijnselen. Dit maakt het stoppen met roken een stuk makkelijker.

Haal het roken uit je systeem

Als je al een aantal jaren rookt, zit roken echt in je systeem. Ook dit maakt het moeilijk om te kappen met deze slechte gewoonte. Je bent niet alleen verslaafd aan sigaretten, maar het is ook een vaste activiteit. Normaal rook je bijvoorbeeld een sigaretje tijdens een pauze of na het opstaan. Als je stopt, kan dit niet. Iets waar je erg aan moet wennen. Met een elektrische sigaret verdwijnt deze dagelijkse gewoonte langzaam uit je systeem. Dit middel staat ook wel bekend als een vapor, een e-sigaret of een damper.

Minder schadelijk dan sigaret

Een e-sigaret lijkt nu een ideale oplossing om te stoppen met roken. Toch is dat niet helemaal waar. Een onderzoek van het RIVM heeft uitgewezen dat de e-sigaret schadelijk is voor je gezondheid, maar wel minder schadelijk dan een gewone sigaret. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA) zouden consumenten de e-sigaret niet langdurig en structureel moeten gebruiken. Echter, als je incidenteel gebruikmaakt van een e-sigaret, bijvoorbeeld als hulpmiddel om het roken te stoppen, blijven de risico’s beperkt.

Nicotine langzaam afbouwen

Een ander nadeel van de vapor is dat je nog steeds verslaafd blijft aan nicotine. Wanneer je de e-sigaret dus wilt gebruiken om te stoppen met roken, is het zaak dat je de dosis nicotine geleidelijk verlaagt totdat je uiteindelijk van je verslaving af bent. Je hebt de elektronische sigaret dan niet meer nodig en je valt niet meer terug in je oude gewoonte. Een hele fijne gedachte.

E-sigaret aanschaffen?

Ben je van plan om een e-sigaret aan te schaffen? Er is zoveel aanbod dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zo zijn er tientallen verschillende dampers, dat het lastig wordt om de juiste damper te kiezen. Bij Vape Shop Roken.nl vind je een passende vapor die precies bij jouw rookpatroon past. Je kunt hier een stappenplan volgen, waarmee je een e-sigaret vindt die helemaal bij jou past. Bij deze shop heb je de keuze uit een e-sigaret voor beginners en meer ervaren dampers. Met de damper bepaal jij zelf hoeveel nicotine je wilt gebruiken en kun je het roken geleidelijk afbouwen, zodat je na een aantal maanden echt kunt stoppen en helemaal verlost bent van deze nare verslaving.  


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips