Kom helemaal tot rust in de sauna

De wereld om ons heen verandert continu en de druk om te presteren is groot. Daarnaast zorgt de uitbraak van het Coronavirus ook nog eens voor een hectische en onzekere tijd. Op dit moment kan iedereen wel wat ontspanning gebruiken. Een ideale manier hiervoor is door gebruik te maken van de sauna. Iedereen die naar de sauna gaat, komt ontspannen en als herboren terug. Maar de sauna is niet alleen geschikt voor ontspanning en heeft nog veel meer positieve effecten.

De positieve effecten van de sauna

Naast ontspanning zorgt de sauna namelijk ook voor een betere doorbloeding. Je hartslag stijgt, waardoor je een metabolisme krijgt vergelijkbaar met een sportsessie. Doordat je bloed gaat stromen en je aderen open gaan kan je lichaam via de huid veel afvalstoffen kwijt. Ook zorgt die versnelde en verbeterde bloedstroom ervoor dat het bloed de gewrichten optimaal kan voeden, waardoor je minder last kan krijgen van gewrichts- of spierpijn. Verder zorgt een bezoek aan de sauna voor een betere weerstand tegen temperatuurwisselingen, doordat je in de sauna te maken krijgt met zowel warme als koude temperaturen. Alsof dat nog niet genoeg is, krijg je ook een betere weerstand van een bezoek aan de sauna. Door de toename aan witte bloedcellen kun je beter tegen verkoudheid en griep. Ook komt endorfine vrij, waardoor je ’s avonds beter en dieper kan slapen. Genoeg redenen om jezelf te trakteren op de sauna dus.

Verschillende soorten sauna’s

Je hebt meerdere soorten sauna’s waar je gebruik van kunt maken. Zo heb je de bekende Finse/Zweedse sauna die gebouwd is met behulp van hout. De lucht is in deze sauna erg droog en warm. Het is daardoor lastig ademen, dus als beginner is het niet aan te raden om hier langer dan 10 minuten in te zitten. Daarnaast heb je de stoomsauna, die met behulp van een verdamper voor een hoge luchtvochtigheid zorgt. De grote luchtvochtigheid kunnen zorgen voor een reiniging van je luchtwegen. Verder heb je nog infrarood sauna’s, die gebruik maken van infraroodlampen. De lampen dringen diep binnen in het lichaam. Het is belangrijk om na gebruik van deze sauna niet te koelen met koud warmte, omdat je warmte dan opgesloten blijft in je lichaam.

Haal ontspanning in huis

Met de uitbraak van het Coronavirus is het helaas niet mogelijk om naar de sauna te gaan. Gelukkig kun je ook de sauna naar je huis halen. Zo kun je bijvoorbeeld een infrarood sauna in huis halen om alle positieve effecten van de sauna toch te kunnen ervaren. Een beetje ontspanning in deze bizarre en hectische tijd kan iedereen wel gebruiken. Met je eigen infrarood sauna zorg je ervoor dat je altijd ontspannen bent. Voel je toch weer die druk opkomen dan duik je meteen je eigen sauna in.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips