Goed water drinken en verkoeling is geen overbodige luxe!

Bij warm weer is het belangrijk voldoende water te drinken. Maar hoeveel water heeft je lichaam nou eigenlijk nodig? En wat is beter, warm of koud drinken bij warm weer?

Er wordt vaak gezegd dat je beter een kop warme thee kunt drinken dan een koud glas water bij warm weer. Maar is dit ook echt het geval? Bij het drinken van warme thee stijgt je lichaamstemperatuur licht. Je lichaam gaat dan aan het werk om het af te koelen. Hetzelfde geldt andersom, bij het drinken van een koud glas water stijgt je lichaamstemperatuur. Maar dit gebeurt alleen als je grote hoeveelheden koud of warm achter elkaar drinkt. Bij een enkel glas met bijvoorbeeld een half uurtje tussenpauze heeft het helemaal geen effect. Je kunt op warme dagen prima een heerlijk glas koud water gevuld met ijs drinken voor verkoeling. Gaat het maken van ijsblokjes wat lastig in je overvolle vriezer, dan biedt een ijsblokjesmachine uitkomst.

Genoeg drinken

Het is dus helemaal niet zo belangrijk wat de temperatuur is van wat je drinkt. Het belangrijkst is dat je bij warm weer genoeg drinkt. Ook op de momenten dat je misschien nog helemaal geen dorst hebt. Je hebt als volwassene op dagen met normale temperaturen ongeveer anderhalve tot twee liter vocht per dag nodig. Bij warm weer moet je minimaal twee liter drinken om je vochtpeil op orde te houden. Je zweet op warme dagen namelijk meer dan normaal. Als je urine donker van kleur is of je minder vaak moet plassen, dan heb je te weinig gedronken. Houd dit dus in de gaten. Je kunt namelijk zonder dat je het door hebt uitdrogen en daardoor een licht gevoel in het hoofd krijgen of zelfs flauwvallen. Drink elk uur een glaasje water, ook als je nog geen dorst hebt. En doe er gerust wat ijsblokjes in voor extra verkoeling.

Lest je dorst


Zorg dat je altijd wat te drinken bij je hebt op warme dagen. Vul thuis een flesje water en neem het mee voor onderweg. Zo heb je elk moment iets bij de hand om je dorst te lessen, ook als je in de file staat of vertraging hebt met het openbaar vervoer. Je kunt gerust thee of koffie drinken op een warme dag. Of laat je thee afkoelen in de koelkast en voeg er wat ijsblokjes aan toe om er zelf ijsthee van te maken. Verkoelend water met een smaakje, heerlijk dorstlessend! En let op met alcohol op warme dagen. Alcohol is vochtafdrijvend. Je kunt het best naast ieder glas alcohol een glas water drinken.

Extra zout


Veel mensen denken dat het nodig is om extra zout te eten op warme dagen omdat je meer zweet. Dit is niet nodig. Als je gewoon eet, krijg je al voldoende zout binnen. Het zoutverlies bij zweten wordt dan vanzelf weer aangevuld.

Ouderen


Let extra goed op bij 70-plussers. Vaak werken de nieren bij ouderen minder goed. Het is dan extra belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen, zeker op warme dagen. Help ouderen die minder zelfredzaam zijn om voldoende vocht binnen te krijgen en biedt ze wat vaker een glaasje water aan.

Baby’s


Krijgt je baby borstvoeding? Dan is het niet nodig om je baby extra water uit een fles te geven. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het kind minder melk bij de moeder drinkt. Het is beter om je kindje wat vaker aan te leggen. Moedermelk wordt bij warm weer vanzelf wat wateriger. Door je baby wat vaker aan te leggen, krijgt het voldoende vocht binnen. Als je flesvoeding geeft, kun je je baby wel wat extra water geven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips