E-sigaret: hoe kies je een vape liquid?

Met een vape liquid bepaal je de uiteindelijke smaak van je e-sigaret. Natuurlijk is de kwaliteit van je elektronische sigaret belangrijk, maar de smaak ervan wordt bepaald door een vape liquid, ook wel e-juice of e-liquid genoemd. Wat betreft vape liquids is er ontzettend veel keus. Welke smaken zijn er? Welke stoffen zitten er in een liquid? En hoeveel nicotine zit er in?

Vape liquid is een vloeistof, welke in de tank van je e-sigaret wordt verdampt. Hierna kan je de damp zelf inhaleren. Elke e-liquid heeft zijn eigen smaak, kwaliteit en kracht. Meestal is een vape liquid verkrijgbaar in twee vormen: een fles om het vloeistofreservoir bij te vullen en een voorgevulde cartridge die je weggooit als de vloeistof op is.

Welke smaken vape liquids zijn er?

Er zijn tientallen merken vape liquids verkrijgbaar. Wat nu de beste e-liquid is voor jou, is het merk waarmee het jou lukt om te stoppen met roken. Elke merk heeft weer verschillende smaken vloeistoffen.

Dampen

Het gebruiken van een e-sigaret wordt ook wel dampen genoemd. Als je net begint met dampen, wil je natuurlijk het liefst een vape liquid die lijkt op de smaak van tabak. Hoe langer je dampt, hoe meer je geneigd bent om voor een andere smaak te kiezen. Vape liquids worden vaak onderverdeeld in de onderstaande hoofdgroepen:

  • Tabakssmaken
  • Menthol smaken
  • Fruitsmaken
  • Nicotine zoutsmaak
  • Overige smaken

Natuurlijk is er geen enkele vape liquid die precies zo smaakt als jouw favoriete sigarettenmerk. Toch hoeft dit geen nadeel te zijn. Er zijn namelijk tal van liquids verkrijgbaar met heerlijke tabakssmaken. Veel dampers die al langer gebruikmaken van een e-sigaret kiezen toch eerder voor een fruitsmaak of een andere smaak.

Welke stoffen zitten er in een vape liquid?

Gelukkig worden er veel strenge eisen gesteld aan de ingrediënten en de samenstelling van vape liquids. Een e-liquid bevat de volgende hoofdingrediënten:

  • Propyleen glycol (PG): dit is een kleur- en reukloze niet giftige vloeistof. PG wordt onder meer gebruikt als oplosmiddel voor kleur- en smaakstoffen, in voeding en cosmetica en als dampvloeistof in dampmachines voor discotheken. PG is niet schadelijk voor de gezondheid, maar kan bij sommige mensen wel een allergische reactie oproepen.
  • Plantaardige (vegetable) glycerine (VG): een kleurloze vloeistof die vaak afkomstig is uit plantaardige olie en soms uit dierlijk vet. VG wordt toegepast in voeding, medicijnen en cosmetica. De stof smaakt zoet en is niet giftig.
  • Aroma: dit is de smaakstof in de vape liquid. Er zijn ontelbaar veel toepassingen van smaakstoffen in voeding.
  • Gedestilleerd water: dit is heel zuiver water, waaruit alle organische stoffen en niet-organische zouten zijn verdwenen. Gedestilleerd water maakt de vape liquid wat dunner. Het wordt niet altijd toegevoegd aan vape liquids.
  • Nicotine: de meeste vape liquids bevatten ook een bepaalde hoeveelheid nicotine. Zoals iedereen wel weet, is deze stof niet goed voor de gezondheid. Nicotine heeft een verslavende werking.

Er zijn vape liquids met verschillende nicotinegehaltes verkrijgbaar. Het nicotinegehalte van een gewone sigaret is echter niet vergelijkbaar met dat van een vape liquid.

Hoeveel nicotine krijg je binnen met dampen?

Met dampen krijg je veel minder nicotine binnen dan met gewoon roken. Je lichaam is namelijk niet in staat om alle nicotine uit de damp op te nemen. Bij het roken van een gewone sigaret lukt het je lichaam wel om alle nicotine op te nemen, omdat er in een sigaret ook schadelijke hulpstoffen zitten, zoals ammonium.

Als je net begint met het gebruiken van een e-sigaret merk je al snel dat deze je niet hetzelfde bevredigende gevoel geeft als een gewone sigaret. Dit bevredigende gevoel is de nicotinekick. Toch is je lichaam al binnen een aantal dagen gewend aan de lagere hoeveelheid nicotine. Met een e-sigaret kun je de hoeveelheid nicotine ontzettend snel afbouwen. Je lichaam is er zo weer aan gewend. Met behulp van een elektronische sigaret kom je dus redelijk makkelijk van je nicotineverslaving af.

Hoeveel nicotine zit er in een vape liquid?

Een vape liquid met een nicotinegehalte van 12 mg/ml is vergelijkbaar met de tabak sigaretten. Voor een stevige ex-roker is een vape liquid met een nicotinegehalte van 16 tot en met 18 mg/ml. Na een aantal weken dampen is 9 tot 12 mg/ml al voldoende. Een liquid met 0 mg/ml bevat geen nicotine.

Hoe weet je welke vape liquid bij je past?

Als je net begint met dampen, weet je natuurlijk niet goed welke smaak vape liquid bij je past. Het beste is om eerste te beginnen met een tabakssmaak en daarna over te stappen op een andere smaak, zoals een fruitsmaak of een liquid met een menthol smaak.

Vind je het lastig om een keuze te maken? Dan kun je altijd een klein pakket of een proefpakket vape liquid bestellen, zoals een proefpakket fruit, een proefpakket tabak of een proefpakket menthol.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips