Hersenritmen
De normale activiteit van de hersenen geeft het zogenoemde alfaritme met golven die 8 tot 13 keer per seconde optreden. Bij de meeste individuen is de frequentie tamelijk constant. Zelden wordt bij normale mensen een alfaritme waargenomen met een aantal golven dat hoger is dan 13 per seconde of lager dan 8 per seconde.
Het voltage van alfagolven gedraagt bij dergelijke registraties via de hoofdhuid gemiddeld 50-75 microvolt; een enkele maal zijn ze veel lager of veel hoger.
Er bestaat een nauw verband tussen het optreden van het alfaritme en het openen en sluiten van de ogen. Zodra individuen die geestelijk en lichamelijk in rust verkeren, de ogen openen wordt het voltage van het alfaritme veel kleiner en soms verdwijnt het geheel.
Meestal blijft het alfaritme weg als de ogen geopend blijven, soms keert het na enige tijd weer terug. Het alfaritme kan bij veel mensen tot verdwijnen worden gebracht door hen te vragen geestelijke activiteit uit te voeren zoals het maken van rekensommetjes.
Het bètaritme wordt vooral gezien bij bepaalde vormen van hersenactiviteit waarbij een sterke mate van aandacht en concentratie vereist is. Gedurende het maken van berekeningen of het bedienen van computers neemt het betaritme dan ook veelal de plaats in van het alfaritme.
Het delta- en thetaritme wordt in hoofdzaak waargenomen in de afleidingen boven de slaapbeenkwabben van de grote hersenen. Men kan deze ritmes waarnemen tijdens slaap en bij bepaalde hersenaandoeningen.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.