Waterpokken bij kinderen

Bij kinderen is waterpokken een van de goedaardigste kinderziekten maar ook een die ze gemakkelijk oplopen. Daarom treft deze ziekte meestal kinderen die jonger zijn dan tien jaar.

Oorzaak

De ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat identiek is aan het gordelroos virus. Het verspreidt zich door druppeltjes in de lucht en ook via de uitslag op de huid. Patiënten met gordelroos kunnen iemand besmetten met waterpokken, maar andersom is niet mogelijk. Een kind met waterpokken kan zijn opa of oma geen gordelroos bezorgen.

Verschijnselen en symptomen

De ziekte begint meestal met koorts en kort daarna verschijnt de jeukende uitslag. De vlekjes zijn klein en iets dik en ontwikkelen zich tot ontstoken, met vocht gevulde blaasjes waar ten slotte een korstje op komt. Ze verschijnen in opeenvolgende golven, zodat er halverwege het verloop vlekjes in allerlei ontwikkelingsfasen zijn. Sommige komen net op, andere hebben een korstje en de eerste helen alweer. De uitslag is centraal en de vlekken zitten meestal op de romp. Ze verbreiden zich echter ook vaak naar het gezicht, de armen en de benen. Ze moeten zonder littekens helen.

Waterpokken bij kinderen

Complicaties

Deze komen bij gezonde kinderen weinig voor. Het meest voorkomende probleem is dat het korstje van de jeukende vlekken wordt gekrabd, zodat er op de huid aanwezige bacteriën binnendringen en infecties veroorzaken. Dan is ook het ontstaan van littekens waarschijnlijker.

Behandeling

Waterpokken is meestal een heel goedaardige kwaal. Het belangrijkste probleem is de huid, daarom verdienen de vlekjes zorgvuldige aandacht. Verlicht de jeuk door regelmatig opbrengen van calamine en voeg bij het baden van uw kind een ontsmettingsvloeistof toe aan het water. Het is verstandig de vingernagels van het kind zo kort mogelijk te houden en te proberen het ’s nachts wanten te laten dragen. Als het kind zich verzet, wacht dan tot het slaapt en doe het dan handschoenen aan. Een mondspoeling helpt bij vlekjes in de mond.

Als het heel erg wordt, kan de jeuk worden bestreden met een antihistaminesiroop zoals promethazine (Phenergan). Dit soort anti-allergica hebben het bijkomende voordeel dat ze, bij toediening vóór het slapengaan, niet alleen de jeuk verlichten maar het kind ook slaperiger maken. Kinderen krijgen zelden waterpokken in de longen waardoor ze gaan hoesten, bij volwassenen daarentegen komt dat vaker voor.

Preventie

Het is zelden nodig om gezonde kinderen te beschermen tegen waterpokken. Als je ze eenmaal hebt gehad, ben je voor je leven immuun.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips