Scheelzien bij kinderen

Voor de leeftijd van drie tot zes maanden werken de ogen van een baby niet altijd perfect samen. Ze kunnen enigszins onafhankelijk van elkaar werken, waardoor de baby af en toe, maar niet altijd, scheelziet. Opvallend of voortdurend scheelzien is ook op deze jonge leeftijd abnormaal, maar het verschil is soms moeilijk te zien. Als u vermoedt dat de ogen niet goed samenwerken en dat er sprake is van scheelzien, kunt u beter naar de dokter gaan. U weet dan zeker of wat u ziet aanvaardbaar is of niet.

In de leeftijd van zes maanden werken beide ogen samen, zodat ze er uitzien alsof ze met elkaar verbonden zijn. Ze bewegen precies gelijk in alle richtingen. Het is belangrijk dat elke afwijking wordt behandeld, want het behandelen van scheelzien is veel effectiever als het snel en op jonge leeftijd wordt gedaan.

Als een oog begint scheel te zien, voorkomen de hersenen van de baby de verwarring van een dubbel beeld, doordat ze in staat zijn een van de beide afzonderlijke beelden die ze ontvangen, te negeren. Deze onderdrukking van het gezichtsvermogen van het schele oog is vaak heel moeilijk te herstellen als zij lang genoeg onbehandeld blijft. Waarbij het niet zozeer om weken als wel om maanden gaat. Als dit niet op zijn laatst vóór het derde of vierde jaar is behandeld, kan het oog lui blijven.

De gebruikelijkste oorzaak van scheelzien bij kinderen is ver- of bijziendheid. Omdat deze afwijking meestal bij het ene oog sterker is dan bij het andere, neigt dit oog tot scheelzien. Een bril draagt er dus niet alleen toe bij dat het kind het scheelzien beheerst, hij maakt ook zijn gezichtsvermogen beter.

Soms zijn voor de genezing van scheelzien extra behandelingen nodig, zoals oefeningen en soms zelfs een operatie. Een andere veel voorkomende oorzaak van scheelzien is een gebrek aan evenwicht tussen de spieren die de ogen bewegen. Er kan ook sprake zijn van scheelzien als er met het ene oog van binnen iets aan de hand is, waardoor het niet normaal ziet. Om al deze redenen is het belangrijk dat u naar uw huisarts gaat als u denkt dat uw kind scheelziet.

Scheelzien bij kinderen

Scheelzien bij kinderen herkennen

Soms is het scheelzien duidelijk en soms maken anderen u erop attent. Laat het kind naar een stukje speelgoed of een vinger kijken en beweeg deze in allerlei richtingen. Misschien is het scheelzien alleen duidelijk als de ogen in een bepaalde richting kijken.

Het is niet altijd gemakkelijk om dit vast te stellen en ik spreek daarbij uit eigen ervaring. Mijn beide kinderen begonnen op eenjarige leeftijd scheel te zien en we ontdekten dat ze verziend waren. Dus raadpleeg een arts.

Sommige kinderen lijken alleen maar scheel te zien door de vorm van het gezicht. De oogbal zit niet symmetrisch in de kas.

Uw kind wordt in verschillende stadia van zijn of haar ontwikkeling gecontroleerd, maar als u scheelzien vermoedt, moet u direct een dokter raadplegen. Hoe eerder de behandeling begint hoe beter. Hoe langer u wacht, hoe groter het risico van permanent verlies van gezichtsvermogen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips