Koortsstuipen bij kinderen

Sommige kinderen onder de vijf neigen tot stuipen of toevallen als hun temperatuur stijgt. Het komt niet bij alle kinderen voor en het gebeurt maar heel zelden als een kind de vijf gepasseerd is. Vaak zit het in de familie en het betekent niet dat het kind later in zijn of haar leven epilepsie krijgt. Als een van uw kinderen een koortsstuip heeft gehad, moet u er bij de andere op bedacht zijn.

Verschijnselen en symptomen

Een koortsstuip is heel angstaanjagend om te zien. Het verloop heeft wel wat weg van een epileptische aanval. Het kind is bewusteloos en draait en schokt. De tanden zijn vast opeengeklemd, de ogen zijn soms gesloten, maar u kunt ze ook weleens zien rollen. Vaak is het kind incontinent en het kan blauw aanlopen.

Dit stadium duurt minder dan een paar minuten. Leg hem of haar in de stabiele zijligging. De stuip zelf zal geen blijvende schade aanrichten, hoe alarmerend zij op zichzelf ook lijkt. Als zij over is, valt het kind waarschijnlijk rustig in slaap.

Koortsstuipen bij kinderen

Belangrijk!

• Probeer niet iets in de mond te duwen.
• Blijf bij het kind en zorg dat niets de luchtweg blokkeert. Leg het kind liefst op zijn of haar zij.
• Zorg dat het kind tijdens het stadium van schokken geen lichamelijke kwetsuren oploopt. Dat betekent niet dat u het met kracht in bedwang moet houden. Het kind is bewusteloos en u moet kalm blijven en hem of haar in een prettige en veilige houding neerleggen.
• Koel het kind af als de crisis voorbij is en roep de hulp van een arts in.

Preventie

Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Een warm kind heeft verkoeling nodig en de oude gewoonte om een koortsig kind in dekens gewikkeld naast de kachel te leggen, jaagt de temperatuur alleen maar verder omhoog. Zij moet zakken. Spons bij een temperatuur die oploopt tot meer dan 38,8°C de huid af met lauw water en ga door met het geven van het paracetamolelixer, dat u waarschijnlijk al gebruikt vanaf het moment dat het kind voor het eerst koortsig was.

Het kind moet het wel aangenaam hebben, dus laat het niet in een winterse tuin zitten! Wel kunt u de slaapkamerramen openen en extra lagen kleding uittrekken. Geef het kind veel te drinken om het vocht te vervangen dat verloren gaat door zweten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips