Vijf tips bij verbranding door de zon

Het is weer zomer en dat betekent dat we met regelmaat van de zon kunnen gaan genieten. Zonlicht is goed voor ons lichaam, omdat het de aanmaak van vitamine D bevordert. We hebben echter ook allemaal wel weet van de mogelijke schadelijke effecten die de zon kan hebben op onze huid. Verbranding is niet alleen pijnlijk, maar kan ook op de lange termijn vervelende gevolgen hebben. ‘s Zomers krijgen we bijna allemaal wel eens te maken met een huidverbranding door de zon. Lees hier vijf tips die helpen om de pijn (een beetje) te verzachten!

 

  1. Koel de verbrande huid.

Als u iets te lang in de zon heeft gelegen, dan voelt de huid warm en prikkelig aan. Dit zijn de eerste symptomen van lichte zonnebrand. Bij verbranding is het goed om te koelen; bij een verbranding van onze huid is dit niet anders. Neem een koel bad of een frisse douche. Gebruik daarbij geen of nauwelijks zeep, want dat droogt de huid nog verder uit. Overdrijf echter niet, te koud is ook weer niet goed.

 

  1. Maak gebruik van kompressen.

Blijft de huid erg gevoelig (en dat is waarschijnlijk het geval), dan kan regelmatig koelen met koude kompressen voor verlichting zorgen. De kompressen kunnen natuurlijk worden gevuld met koud water en ijsblokjes, maar ook een mengsel van melk en water heeft een positieve invloed op de huid. De eiwitten in melk hebben een verzachtende werking.

 

  1. Gebruik aftersun of een andere hydraterende crème.

In de zomer is er niet voor niets veel vraag naar aftersun crèmes. Ze werken immers! Na blootstelling aan de felle zon zorgt een aftersun voor een goed herstel. Ook andere hydraterende crèmes hebben een helende werking, zeker wanneer ze verzorgende bestanddelen als aloë vera bevatten.

 

  1. Last van hoofdpijn, misselijkheid, rillingen of koorts?

Dat kan worden veroorzaakt door de zonnebrand. Een pijnstiller kan helpen de klachten wat te verlichten. Gebruikt u een pijnstiller met ontstekingsremmers, dan zal dat maximaal effect hebben. De huid is namelijk ontstoken door blootstelling aan het zonlicht. Heeft u ernstige gezondheidsklachten of gaat u ijlen, neem dan direct contact op met de huisarts.

 

  1. Wees zuinig op het nieuwe huidje

Als uw huid is verbrand, dan vervelt deze meestal. De nieuwe huid is zeer dun en kwetsbaar. Ga hier ook als zodanig mee om en vermijd overmatige blootstelling aan de zon. Een volledig herstel van de huid vraagt drie tot soms wel zes maanden tijd. Smeer goed in en wees alert!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips