Seborroisch eczeem

Het seborroisch eczeem behoort tot de verschijnselen van de seborroe, een toestand waarbij de afscheiding van de talgklieren van de huid sterk verhoogd is. In principe komt het alleen voor bij mensen waarvan de talgproduktie afwijkend is.

De aandoening betreft vooral die delen van de huid die gewoonlijk meer talgklieren bevatten zoals de hoofdhuid, de neus, de plooi tussen neus en mond, de kin, de nek, het midden van de borst en de rug, maar ook de okselholte, de schaamstreek en de billen.

Kenmerkend bij het seborroisch eczeem zijn de scherp begrensde, felrode haarden van sterk uiteenlopende vorm. Als het eczeem op de behaarde huid voorkomt, bijvoorbeeld op de hoofdhuid, de gezichtshuid of de schaamstreek, vormen de haarwortels meestal de haarden van de min of meer uitgebreide aandoening.

Op deze plekken ontstaat ook vaak een vettig, schilferend eczeem dat op psoriasis lijkt. Bij kinderen spreekt men van ‘berg op het hoofd’. Pityriasis rosea is een heel ander eczeem dat waarschijnlijk te maken heeft met een virus. Men krijgt dit maar één keer. Het begint met één, later meerdere ronde tot ovale, roodbruin gekleurde haarden. Deze zijn met kleine zilverkleurige schilfers bedekt.

seborroisch eczeem

Wat zijn de oorzaken van een seborroisch eczeem?

Tot op heden is nog niet precies bekend hoe seborroe en als gevolg daarvan het seborroisch eczeem ontstaat. Waarschijnlijk spelen naast een duidelijke aanleg (maar geen directe erfelijkheid!) ook andere huidaandoeningen een rol, bijvoorbeeld acne of een huidontsteking. Er bestaat geen besmettingsgevaar. Wat ook opvalt is dat mensen met

seborroisch eczeem meestal zeer sterk zweten en een aanleg voor overmatige talgproduktie hebben. Bij een bestaande seborroe kan het eczeem ook door bacteriën veroorzaakt worden.

Hoe wordt het seborroisch eczeem behandeld?

Bij veel huidaandoeningen richt de therapie zich vooral op de symptomen, omdat de oorzaak nog niet helemaal opgehelderd is. Ook voor het seborroisch eczeem geldt dat het vermoedelijk niet volledig genezen kan worden. Wel kan men de verschijnselen bestrijden en de jeuk en de schilfervorming tegengaan. Daarvoor worden zalven voorgeschreven met cortison. Daarnaast zijn er nog andere werkzame medicijnen, bijvoorbeeld ichtyol verbindingen die ook bij andere eczemen ingezet worden.

Bij het seborroisch eczeem gebruikt men geen vettige zalven, maar tincturen (alcoholische oplossingen), lotions, poeder of vetvrije zalven. Als bacteriën het eczeem uitgelokt of versterkt hebben, kan men lokaal werkende antibiotica als tinctuur of zalf aanbrengen.

Hoe kan men seborroisch eczeem voorkomen?

Als men aan seborroisch eczeem lijdt of als het vaak terugkomt, moet men alles vermijden wat de doorbloeding van de huid en dus de talgproduktie stimuleert. Alcohol en koffie zijn taboe; massages, sauna en hete baden moet men ook zien te vermijden.


Relevante artikelen
1 reacties
 1. Hallo
  Sinds n paar maanden heb ik sebbroirsch exeem
  op het hoofdhuid.
  de meeste korstjes zijn wel weg ,
  maar als t korstje weg gaat
  komt er haar bij los.
  dat vind ik natuurlijk heel erg vervelend.
  heb ook al n kale plek op het hoofdhuid,
  vanaf nov is het al gaande.
  heb ook shampoo er voor.
  mijn vraag is ?
  hoe lang duurt dit proces?
  en groeit het haar weer aan ?
  en hoe lang duurt dat ong?
  Mvgr Will

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips