Seborroe

Seborroe is overmatige talgafscheiding door de talgklieren, die verspreid liggen over de huid (met uitzondering van handpalmen en voetzolen) en vooral bijzonder talrijk zijn in hoofdhuid, gezicht, op borst en rug en in de schaamstreek. In de jeugd is de talgvorming meestal gering, maar met de geslachtsrijpheid neemt zij toe en bereikt dan een stadium dat tot de ouderdom gelijk blijft.

Men onderscheidt twee vormen seborroe: seborrhoea oleosa, de vette, en seborrhoea sicca, de droge seborroe. Bij de eerste vorm lijken huid en haar geolied en de afgescheiden talg is vettig. De tweede vorm uit zich in de vorm van een zemelachtige, vettige schilfering. Seborroe in de hoofdhuid leidt tot beschadiging van de haarwortels en tot haaruitval en roos.

Seborroe

De oorzaken zijn grotendeels onbekend; zeker is wel dat behalve hormooninvloeden ook erfelijke factoren een rol spelen. Veel mensen lijden aan seborroe. Seborroe ligt ten grondslag aan een aantal huidziekten, met name acne en rosacea. Er kan zich tevens een seborroïsche dermatitis of eczeem ontwikkelen. Een sebostase is het tegendeel van seborroe en komt maar zelden voor, hierbij zijn huid en haar droog en schilferen af.

Hoe wordt seborroe behandeld?

De behandeling van overmatige talgproduktie richt zich op het ontvetten van de talgklieren. Er moet echter tegelijkertijd op worden gelet dat de huid niet uitdroogt. Ook al is seborroe geen ernstige aandoening, toch dient de behandeling te geschieden onder begeleiding van een deskundige. Dan kan het middel worden toegepast dat bij een bepaald individu het beste werkt.

In geval van vette seborroe wordt gebruik gemaakt van medicinale shampoos en zachte, speciale zeep. Bovendien dient de huid met alcoholoplossing te worden schoongemaakt.

Ook in geval van droge seborroe moeten de betreffende plaatsen gewassen worden met speciale zeep of shampoo. Na het wassen en goed drogen kan zalf met zwavel of salicylzuur op de hoofdhuid worden aangebracht. Ook wordt wel van haarlotions gebruik gemaakt.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Wanneer de genoemde symptomen zich voordoen kan men zich laten onderzoeken door een huis of huidarts. Omdat seborroe een onschuldige aandoening is, hoeft men daar geen haast mee te maken en kan men in alle rust een afspraak plannen.

Wat doet de dokter?

Hij zal de betreffende plaatsen onderzoeken en de patiënt uitvoerig uitvragen
over de zeep, shampoo, huidverzorgingsmiddelen en kosmetica die hij of zij gebruikt. Wanneer er ‘schadelijke’ bij blijken te zitten, dan zal hij de patiënt daarover inlichten.

Bij beide vormen van seborroe is het niet mogelijk de oorzaak weg te nemen. De arts kan alleen proberen om de symptomen te bestrijden.

Ziekteverloop

Seborroe doet zich vooral voor tijdens de puberteit. De behandeling is lastig en vraagt veel tijd. Vaak kan de vorming van te veel talg alleen maar tijdelijk worden tegengegaan. Ook gaat bij sommige patiënten seborroe wel eens over in een zogenaamd seborroïsch eczeem.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips