Pityriasis rosea

Pityriasis rosea is een onschuldige huidaandoening. Het begint meestal met  één rode, licht schilferende vlek ergens op de romp. Deze vlek wordt ook wel de plaque-mère genoemd, of te wel de moeder plaque (zie onderstaande afbeelding). Binnen enkele dagen tot weken ontstaan er verspreid over het lichaam allemaal kleinere rode vlekjes met kleine schilfertjes. Deze vlekjes zijn ovaal van vorm. De vlekjes verspreiden zich over het hele lichaam, behalve de handpalmen, de voetzolen en het gezicht. Deze plekken blijven meestal vrij van vlekjes. De vlekjes volgen soms de lijnen van de huid, waardoor het patroon kan lijken op een dennenboom.  De aandoening is onschuldig, maar kan wel vervelend zijn. Sommige mensen hebben namelijk veel last van jeukklachten. De aandoening gaat vanzelf weer over. Dit kan enkele weken duren. Bij mensen met een licht huidtype zal het zonder restverschijnselen genezen. Bij mensen met een donker huidtype kan er wat verschil in pigment ontstaan. Hierdoor kun je wat donkere of lichte vlekjes op de huid krijgen. Dit kleurverschil zal geleidelijk wegtrekken. Het wisselt erg per persoon hoe lang dit duurt. Als de huid in aanraking komt met de UV straling van de zon zal dit sneller gaan.

Pityriasis rosea

Bij wie komt het met name voor?

Pityriasis rosea ontstaat met name bij jongeren tussen de 15 en 30 jaar. De leeftijd waarop de aandoening het meest gezien wordt is 23 jaar. Het komt vaker  voor bij vrouwen dan bij mannen. Waarom dit zo is, is niet bekend.

Oorzaak

Wat de oorzaak van dit ziektebeeld precies is weten wij nog niet. Er wordt gedacht dat het een reactie op een virus kan zijn, maar dit is nog nooit bewezen. Één op de vijf mensen heeft eerst griepverschijnselen en daarna pas de huidaandoening. Hierdoor is het waarschijnlijker dat het een reactie op een virus is. Daarnaast komt deze huidaandoening vaker voor in koudere maanden,  het moment waarop mensen ook meer last hebben van virussen.

De aandoening kan niet via de huid worden overgedragen. Je kunt dus niet besmet worden door iemand aan te raken. Het virus kan wel via de lucht worden verspreid. Aangezien het een onschuldige aandoening is, kan dit geen kwaad. Het is ook niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen of jonge kinderen. Als je deze huidaandoening hebt hoef je dus ook niet thuis te blijven.

Diagnostiek

De arts kan vaak aan de hand van het huidbeeld de diagnose stellen. Omdat het vaak zo’n typische huidafwijkingen geeft, is er geen aanvullend onderzoek nodig om de diagnose te stellen.

Behandeling

Het is niet nodig om pityriasis rosea te behandelen. Als iemand veel last heeft van jeukklachten kun je eventueel iets geven tegen de jeuk. Dit kan een lokaal middel zijn of het kunnen tabletten zijn. Je kunt bijvoorbeeld menthol gel gebruiken of een koelzalf of corticosteroid crème smeren.  Daarnaast kun je ook tabletten nemen tegen de jeuk. Deze worden ook wel anti-histaminica genoemd. Als je daarnaast last hebt van een droge huid kun je een vettende crème of body lotion gebruiken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips