Luizen
Luizen zijn bloedzuigende insekten zonder vleugels. Op de hele wereld bestaan ongeveer 400 soorten luizen. Maar slechts drie luizen soorten houden van de mens: de kleerluis, de schaamluis en de hoofdluis.
Het vrouwtje van de hoofdluis legt ongeveer 200 eieren. De eieren zitten in een kapsel, de neet. Neten zitten vastgekleefd aan de basis van een haar, de haar schacht. Na één week komen de larven uit het ei. Na drie weken is het diertje geslachtsrijp en volgroeid. De luis voedt zich met bloed, dat hij uit de hoofdhuid zuigt. Iemand die hoofdluis heeft, merkt het eerst de witte neten op. In eerste instantie lijkt het op haarroos, met één groot verschil: neten zitten zó vast aan het haar dat ze door wassen of kammen niet loslaten. Op de hoofdhuid zijn bovendien de kenmerkende luizenbeten als bultjes te zien. De bultjes jeuken erg, vooral achter de oren. Door het onwillekeurig veel krabben, raakt de hoofdhuid soms zo beschadigd dat er huidontstekingen of zogenaamd luizeneczeem ontstaat.
Hoe komt men aan luizen?
De luizen lopen meestal over van de ene persoon naar de andere. Maar ook kunnen ze overlopen van kledingstuk naar kledingstuk en zo bij een ander persoon komen. Hoofdluis kan voorkomen in alle lagen van de bevolking. Vaak zijn het kinderen die de luizen van school of crèche mee naar huis nemen. Jassen en mutsen worden bijvoorbeeld op de kapstokken over elkaar heen gehangen en de luizen lopen over. Ook tijdens het spelen, waarbij kinderen elkaar veel aanraken, kunnen de ongeveer 3 millimeter grote luizen snel van de een aan de ander worden doorgegeven.
Hoe worden luizen bestreden?
De behandeling is relatief eenvoudig, maar vraagt een buitengewoon zorgvuldige aanpak. Er zijn een aantal goede lotions en shampoos, die eenvoudig toe te passen zijn. De lotion wordt in de haren en de hoofdhuid gewreven. Na een voorgeschreven inwerktijd wordt ze weer uitgewassen. Deze procedure moet zo nodig meerdere malen herhaald worden.
Wat kan men er zelf aan doen?
Het is belangrijk om tijdens de behandeling het beddengoed en de kleding dagelijks te verschonen. Ook is het van groot belang om kammen en borstels na ieder gebruik grondig te reinigen. Schaamluis komt voornamelijk in de schaamstreek voor. Tijdens de behandeling moet men afzien van geslachtsgemeenschap.
Wanneer moet men de huisarts raadplegen?
Zodra u het vermoeden heeft dat u of iemand anders in huis luizen heeft, moet u naar de huisarts gaan. De huisarts zal onderzoeken of er inderdaad sprake is van luizen en zo ja, welk soort. De huisarts zal de meest passende lotion voorschrijven. Kleerluis bijvoorbeeld is iets groter dan de hoofdluis. De kleerluis is ongeveer 4,5 millimeter groot. Ze veroorzaakt naast de reeds beschreven symptomen ook kleine rode zwellingen op de plaatsen waar ze bloed gezogen heeft, voornamelijk op de rug. Door het krabben kan ook daar eczeem ontstaan dat door een arts behandeld moet worden.
Ziekteverloop
Slechts enkele dagen nadat iemand luizen heeft, ontstaat de sterke jeuk. Naast de witte neten, die wat op haar roos lijken, kan men ook de luizen op de hoofdhuid tussen de haren zien rondkrabbelen. De jeuk wordt steeds erger, en bij kleerluis ontstaan ook nog de hierboven beschreven zwellingen. Na de behandeling, die zorgvuldig en hygiënisch toegepast moet worden, verdwijnen de symptomen meestal binnen één week. Als men niet oppast is een hernieuwde besmetting altijd weer mogelijk.
Zijn luizen gevaarlijk?
Als men luizen heeft, moet men de huisarts opzoeken. Niet alleen vanwege de huidontstekingen en het eczeem dat kan ontstaan vanwege het krabben, maar ook omdat kleerluis vlektyfus kan overdragen.
Adviezen:
* Zodra iemand weet dat hij luizen heeft, moet hij naar de huisarts gaan. De behandeling is eenvoudig, maar eist nogal wat zorgvuldigheid, oplettendheid en hygiëne.
* Als één gezinslid luizen heeft, is het soms verstandig iedereen in het gezin te behandelen. Dit kan voortdurende ‘besmetting’ voorkomen.
* Tijdens de behandeling van schaamluis geen geslachtsgemeenschap.
* Alle kledingstukken, beddengoed en soortgelijke dingen waar de getroffene mee in aanraking is geweest moeten worden uitgekookt of gestoomd om alle luizen en neten te doden. Kammen, borstels en andere voorwerpen voor de lichamelijke verzorging moeten zorgvuldig worden gereinigd
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.