Huidtypen

In totaal zijn er zes verschillende huidtypen. Uw huidtype is afhankelijk van uw afkomst, uw genen en de blootstelling aan de zon. Iemand die met een vrij licht huidtype op de wereld komt, kan na vele jaren een donkerder huidtype krijgen, omdat hij of zij veel in de zon is geweest.

Uv-stralen en pigment

Door zonnestraling verandert het pigment in de huid. Dit gebeurt, omdat pigment op een natuurlijke wijze bescherming biedt aan de huid. Lichte huid, met weinig pigment, verbrandt snel. Een donkere huid daarentegen heeft meer pigment en is hierdoor van nature beschermd tegen de zon. Donkere huid laat namelijk uv-stralen minder door. Het bruinen van de huid bij zonnestraling is dus een beschermingsmechanisme tegen uv-stralen. Uv-stralen die de huid binnendringen, kunnen schade toebrengen aan het DNA. Om dit te voorkomen, kleurt de huid dus bruin als reactie op langer of vaker zonnen.

Pigment zit in de opperhuidcellen. De opperhuid is de bovenste laag van de huid. Pigment wordt ook melanine genoemd. Niet ieder huidtype beschikt over eenzelfde hoeveelheid pigment en ook niet ieder huidtype kan als reactie op uv-stralen evenveel pigment aanmaken als bescherming. Daarom is het belangrijk dat u uw eigen huidtype kent, om verbranding door de zon te voorkomen.

Huidtypen

Vaak wordt er gedacht dat er vier huidtypen zijn, maar er zijn er zes, als u de Aziatische huid en de negroïde huid ook meetelt.

  1. Huidtype 1: dit huidtype is het meest licht en verbrandt het gemakkelijkst. Mensen met huidtype 1 hebben vaak rode, rossige of lichtblonde haren. Meestal hebben ze ook sproeten en lichte ogen. Vooral dit huidtype verbrandt gemakkelijk. Tips bij verbranding.
  2. Huidtype 2: ook dit huidtype verbrandt gemakkelijk. Mensen met huidtype 2 hebben vaak lichte ogen, blonde haren en hun lichte huid kleurt niet gemakkelijk en heel langzaam.
  3. Huidtype 3: huidtype 3 is wat beter bestand tegen de zon. De huid verbrandt niet gemakkelijk, maar wordt juist gemakkelijker bruin. De ogen van mensen met huidtype 3 zijn donker en het haar is donkerblond of bruin.
  4. Huidtype 4: huidtype 4 is goed bestand tegen de zon. De huid kleurt heel gemakkelijk bruin en verbrandt zelden. Mensen met huidtype 4 hebben veelal donkere ogen en donkere haren.
  5. Huidtype 5: huidtype 5 is de Aziatische huid. Deze huid is erg goed bestand tegen de zon en verbrandt vrijwel nooit.
  6. Huidtype 6: dit is de negroïde huid. De huid is erg donker en ook erg goed beschermd tegen de zon.

Huidtype 5 en huidtype 6 hoeven geen zonnebrand te gebruiken ter bescherming tegen verbranding. Het nadeel van een donkerder huidtype is dat er weinig vitamine D wordt aangemaakt in de huid.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips