Handeczeem

Eczeem uit zich op verschillende plaatsen, maar komt het meest voor op ledematen, zoals handen, benen en voeten. Eczeem is, in tegenstelling tot wat velen denken, niet besmettelijk. Bij eczeem is er namelijk sprake van een huidontsteking. Deze komt van binnenuit of van buitenaf, maar het is in ieder geval niet het gevolg van een bacterie of schimmel.

Wat handeczeem is

Handeczeem is eczeem op de hand. De huid is geïrriteerd of ontstoken en dit veroorzaakt een erg jeukerig gevoel. Doordat handen gebruikt worden bij allerlei handelingen, is eczeem vooral een ongemakkelijke ziekte. De hardnekkige jeuk is constant aanwezig en moeilijk te stoppen.

Bij handeczeem is de huid ontstoken. Hierdoor probeert de huid zich sneller te vernieuwen en ontstaat er snel een nieuwe huidlaag onder de oudere huidlaag. Het gevolg hiervan is dat de handen bij handeczeem vaak helemaal onder de schilfertjes zitten. De ontsteking van de huid veroorzaakt bultjes, blaasjes, roodheid en soms vochtafscheiding, die uit de blaasjes of minuscule wondjes komen.

Oorzaken

Eczeem kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn dan ook verschillende soorten eczeem. Zo is er irritatief contacteczeem, allergisch contacteczeem en constitutioneel eczeem. Elke vorm van handeczeem heeft een andere oorzaak:

  • Irritatief contacteczeem: bij dit eczeem schaadt de huid door contact met een agressieve stof. Vaak is dit een schoonmaakmiddel, maar er kan ook eczeem ontstaan als de huid veelvuldig met een stof, zoals water, in contact komt.
  • Allergisch contacteczeem: bij deze vorm van eczeem ontstaat er eczeem als de huid in contact komt met een stof waarvoor iemand allergisch is.
  • Constitutioneel eczeem/atopische eczeem: dit komt meestal op jonge leeftijd voor. Iemand heeft dan een erfelijke aanleg om allergisch te worden en krijgt maanden of jarenlang last van deze vorm van eczeem. Op volwassen leeftijd kunnen deze personen eerder handeczeem krijgen.

Behandeling eczeem

Handeczeem wordt meestal met een zalfje behandeld. Deze zalf, hormoonzalf, wordt door de huisarts voorgeschreven. Denkt u dat u handeczeem heeft? Ga dan eerst naar de huisarts om te achterhalen welke vorm van eczeem u heeft en hoe dit het best behandeld kan worden.

Hormoonzalf bevat corticosteroïden. Niet iedere vorm en uiting van handeczeem is even hardnekkig, dus de hormoonzalf wordt niet altijd voorgeschreven. Daarbij is de zalf in verschillende sterkten verkrijgbaar. Naast hormoonzalf kan lichttherapie of een teerzalf ook werken tegen eczeem op de handen.

Wat u zelf kunt doen

Als er sprake is van een allergie of een stof waarbij de handeczeem na aanraking ermee opspeelt of verergert, dan dient u de desbetreffende stof zoveel mogelijk te mijden. Draag bijvoorbeeld handschoenen tijdens het schoonmaken of kies een ander, milder, schoonmaakmiddel.

Gebruik handzeep die mild is voor de handen, bijvoorbeeld pH-neutraal en zonder parfum, en droog handen na het wassen goed af. Gebruik neutrale handcrème en krab niet!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips