Erytheem

Erytheem is een roodheid van de huid veroorzaakt door een vergrote bloedtoevoer naar de diepere lagen van de huid. Voor een vergrote bloedtoevoer is een plaatselijke verwijding van de haarvaten nodig. Dit is een actief proces. Bij stuwing echter treedt de verwijding passief op. Er ontstaat dan meestal een blauwe kleur van de huid. Men maakt daarom wel onderscheid tussen een rood en een blauw erytheem.

Een rood erytheem voelt in de regel warmer aan dan de normale huid en een blauw erytheem kouder. Een rood erytheem ontstaat dikwijls door een ontstekingsproces, maar kan ook zonder ontsteking ontstaan, bijvoorbeeld door een allergische aandoening. Al naar de aard, het voorkomen of de oorzaak worden vele typen erytheem onderscheiden.

erytheem

Een vorm van erytheem begint met een roze of rode platte papel (huidverhevenheid) die spoedig een inzinking in het midden gaat vertonen. Naast kleine vlekken ziet men soms grote ringen (tot 40 cm in doorsnede) die zich in de loop van enkele dagen, weken of maanden ontwikkelen. Aangenomen wordt dat deze vorm van roodheid ontstaat door een plaatselijke allergische huidreactie op een infectie elders in het lichaam. Aan de strekzijde van de armen en benen worden soms in de omgeving van gewrichten in het begin vuurrode en later blauw wordende vlekken waargenomen. De vlekken kunnen soms jarenlang bestaan en dan spontaan verdwijnen. Vaak is de oorzaak een uitgebreide ontsteking van de bloedvaten. De oorzaak van de ontsteking is echter niet altijd bekend.

Soms is een zeer beperkt deel van de huid overgevoelig voor een bepaald geneesmiddel (erythema fixatum). Er ontwikkelen zich dan telkens na het innemen van het geneesmiddel bruinrode tot blauwrode vlekken, die langzaam verdwijnen, dikwijls met achterlaten van kleurstof (pigment).

Er kan zich een knobbeltjesachtig erytheem ontwikkelen als een allergische reactie op allerlei geneesmiddelen maar ook als begeleidend verschijnsel van infectieziekten zoals keelontsteking, griep, mazelen enz. Er ontstaan erwt tot nootgrote knobbeltjes in de huid en het onderhuidse weefsel (erythema nodosum), die bij druk pijnlijk zijn. Gedurende enige tijd ontwikkelen zich telkens nieuwe knobbels. In de loop van een aantal weken verdwijnen deze. Een erytheem kan ook ontstaan door te veel zonbestraling van de huid. De ziekteverschijnselen treden al na enige uren op en houden enkele dagen aan. Men ziet sterke roodheid en zwelling van de huid. Op de huid kunnen zich ook blaasjes en blaren vormen.

Huidaandoeningen die niet binnen zeer korte tijd verdwijnen en hinderlijk zijn behoeven deskundige behandeling. Veel huidaandoeningen zijn moeilijk te herkennen. Men kope dan ook zelf geen zalfjes e.d., maar raadplege de arts.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips