Presbyopie

Presbyopie is een vorm van slechtzien die ontstaat doordat het vermogen om op korte afstand scherp te zien afneemt omdat de ooglens steeds minder soepel wordt als normaal gevolg van veroudering. De ooglens die zorgt dat men scherp ziet, ligt vlak achter de pupil, wordt dikker of dunner om een scherp beeld te geven over een hele reeks afstanden. In rust is de lens helemaal ontspannen en afgesteld op vérzien. Een ring van klein spiertjes doet de lens samentrekken en dikker worden voor scherp zien op korte afstand.

Als de lens naarmate men ouder wordt harder en minder soepel wordt, zal het steeds moeilijker worden om op dichtbij scherp te stellen. De meeste mensen gaan na hun 40ste jaar steeds minder goed van dichtbij zien en moeten de krant op armlengte lezen. Dit is goed te verhelpen met een leesbril. Mensen die al een bril of contactlenzen dragen vanwege andere klachten, zoals bijziendheid of astigmatisme, kunnen bi-of trifocale glazen of lenzen laten aanmeten. De aandoening is niet ernstig en men kan er niet blind van worden.

Presbyopie

Presbyopie symptomen:

• Wazig zien op korte afstand.
• Vermoeide ogen.
Hoofdpijn.

Presbyopie oorzaken:

• Door het ouder worden wordt de ooglens harder en minder soepel.

Presbyopie preventie

• De aandoening is niet te voorkomen.
• In tegenstelling tot wat men weleens denkt, wordt het gezichtsvermogen niet beter als men het dragen van een leesbril zolang mogelijk uitstelt en ook oog oefeningen helpen niet.

Onderzoek voor diagnose

• Volledig oogonderzoek door een oogarts.

(Zelf)behandeling

• Een leesbril wordt voorgeschreven. Sommige mensen, die ook andere oog klachten hebben, moeten bifocale of trifocale glazen of twee verschillende brillen gebruiken.

• Het kan nodig zijn om iedere twee jaar de sterkte van de glazen te controleren en aan te passen, naarmate de ooglenzen minder soepel worden. Na het 65ste jaar is de ooglens meestal volkomen verhard zodat de leesbrilsterkte dezelfde blijft.

Wanneer naar de dokter

• Ga naar de oogarts of een optometrist als u moeite krijgt met dichtbij zien en lezen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips