Het gebruik van laserstralen bij oogziekten

De afgelopen tien jaar heeft de vooruitgang in de lasertechniek een doeltreffende behandeling bij verscheidene oogaandoeningen mogelijk gemaakt. Soms worden laserstralen gebruikt om een scheur dicht te maken of om een lekkend bloedvat te sluiten.

Diabetische retinopathie

Laserbehandeling wordt vaak toegepast bij diabetische retinopathie. Deze aandoening lijkt hoofdzakelijk te worden veroorzaakt door een vermindering van de zuurstofvoorziening aan de weefsels van het netvlies ten gevolge van een slecht functioneren van de bloedvaatjes door de suikerziekte.

Door met de laserstralen een groot aantal kleine plekjes in de randen van het netvlies te verbranden, wordt de hoeveelheid netvliesweefsel dat zuurstof nodig heeft minder. Het overblijvende deel van het netvlies kan dan alle beschikbare zuurstof gebruiken en dit is dan veelal voldoende. De plekjes die verbrand zijn kunnen natuurlijk niet meedoen aan de beeldvorming. Maar omdat deze plekjes veelal de rand van het blikveld vormen, is het verlies aan blikveld gering.

In de meeste gevallen zijn de resultaten van een laserbehandeling bij mensen met suikerziekte zeer goed. Met de behandeling moet begonnen worden op het moment dat het gezichtsvermogen door de diabetische retinopathie wordt bedreigd.

Als u aan suikerziekte leidt, moet u ervoor zorgen dat uw ogen regelmatig door een oogarts worden nagekeken.

laserstralen bij oogziekten

Glaucoom

Bij acuut glaucoom wordt door de artsen een behandeling toegepast die laseriridotomie wordt genoemd (bij acuut glaucoom ontstaat een plotselinge drukverhoging in het oog). Bij deze operatie wordt poliklinisch een opening gemaakt in het regenboogvlies waardoor de verhoogde druk van de vloeistof die zich tussen het regenboogvlies en de lens bevindt, afneemt. Ook een chronisch glaucoom kan met behulp van laserstralen worden behandeld om de druk in het oog te verminderen.

Loslaten van het netvlies

Laserstralen worden gebruikt om een netvliesloslating te behandelen. Een netvliesloslating is een zeer ernstige aandoening waarbij het netvlies dat zich aan de achterbinnenkant van het oog bevindt, loslaat van het vaatvlies (de choroidea). Dit vaatvlies voedt het netvlies. Als het netvlies niet snel weer wordt vastgehecht, kan een ernstig verlies van gezichtsvermogen ontstaan. Laserstralen worden nu gebruikt om de netvliesscheuren die voorafgaan aan een loslating, weer te dichten.

Macula degeneratie

In de beginfase kan een macula degeneratie behandeld worden met laserstralen, alhoewel de resultaten vaak teleurstellend zijn. Bij deze aandoening groeien kleine bloedvaatjes tussen het centrale deel van het netvlies (de macula) en het weefsel van het vaatvlies. Deze vaatjes lekken vaak bloed waardoor littekenweefsel ontstaat, met als gevolg een vermindering van het gezichtsvermogen. Als de aandoening vroegtijdig wordt vastgesteld, kunnen laserstralen de lekkende vaatjes afdichten.

Secundaire staar

Na een staaroperatie kan het gezichtsvermogen geleidelijk aan weer achteruit gaan doordat soms een dun vlies in het oog (het achterste lenskapsel) troebel wordt.

Dit achterste lenskapsel wordt bij de meeste staaroperaties op zijn plaats gelaten, omdat het de rest van het oog tijdens de operatie afschermt en omdat het de te implanteren kunstlens op zijn plaats moet houden.

Als door de troebeling van het kapsel het gezichtsvermogen wordt beïnvloed, kan dit probleem meestal met laserstralen worden opgelost. De behandeling kan veelal poliklinisch of in dagbehandeling worden uitgevoerd.

Gezwellen van de oogkas en van de oogleden

De nieuwere vormen van laserstralen zijn soms nuttig bij de behandeling van gezwellen rondom het oog. Uw oogarts kan u adviseren of dit al dan niet zinvol is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips