Oogaandoeningen

Een aantal oogaandoeningen kan van generatie op generatie worden doorgegeven. De aandoening kan een eenvoudige afwijking zijn in de vorm van verziendheid, die met een bril of contactlenzen kan worden gecorrigeerd, maar ook een ernstigere oogaandoening zoals een tumor van het netvlies. Ook kunnen sommige algemene aandoeningen als suikerziekte of hoge bloeddruk oogcomplicaties veroorzaken.

Brekings- of refractieafwijkingen als bijziendheid, verziendheid en astigmatisme worden veroorzaakt door de vorm en de eigenschappen van het hoornvlies, de lens en de oogbol. Deze afwijkingen zijn vaak al bij de geboorte aanwezig. De oorzaak van dergelijke afwijkingen is onbekend maar aangezien deze afwijkingen van generatie op generatie voorkomen wordt aangenomen dat erfelijkheid hierbij een sleutelrol speelt. Dikwijls blijkt echter dat slechts een bepaald aantal leden van een familie aan de afwijking lijdt en dat andere familieleden totaal geen last hebben van het probleem.

Erfelijkheid schijnt van belang te zijn bij het ontstaan van scheelkijken en bij het ontstaan van amblyopie. Als u tijdens uw kindertijd scheel keek, hebt u meer kans dat uw kind dat ook zal doen.

oogaandoeningen

Afwijkingen in het zien van kleuren worden vaak ten onrechte kleurenblindheid genoemd. Deze afwijkingen bestaan meestal vanaf de geboorte en worden vaak van moeder op zoon doorgegeven. De meeste mensen die een afwijking hebben in het zien van kleuren kunnen in gedempt licht geen onderscheid maken tussen rood en groen. Sommige mensen kunnen zelfs bij fel licht dit onderscheid niet waarnemen. Slechts een minderheid van de ’kleurenblinden’ ziet alles uitsluitend in grijstinten en eigenlijk zijn alleen deze mensen echt kleurenblind. Afwijkingen in verband met het zien van kleuren komen vaak voor. Deze afwijkingen worden veroorzaakt door een tekort aan één of meer van de lichtgevoelige stoffen die zich in de kegeltjes van het netvlies bevinden.

Bepaalde oogaandoeningen schijnen ook een erfelijke factor te kennen. In de familie van mensen met een verhoogde oogboldruk komen vaak meer personen met deze aandoening voor. Dit zelfde geldt voor mensen met grijze staar. Retinitis pigmentosa is een ernstige bedreiging voor het gezichtsvermogen en dikwijls is er binnen bepaalde families een zeker herhalingspatroon zichtbaar. Bij het retinoblastoom, een kwaadaardige tumor van het oog die bij jonge kinderen kan voorkomen, lijkt in 30 tot 40 procent van de gevallen een erfelijke factor een rol te spelen.

Andere meer algemene aandoeningen die ook een erfelijke factor kennen en waarbij ook het oog betrokken raakt, zijn suikerziekte en hoge bloeddruk. Bij suikerziekte kunnen na vele jaren oogafwijkingen ontstaan. Hoge bloeddruk of hypertensie kan vooral in ernstige gevallen oogaandoeningen veroorzaken.De diagnose hoge bloeddruk kan zelfs op basis van de veranderingen die daardoor in het oog ontstaan gesteld worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips