Myelomeningokèle

Klachten en verschijnselen:

Uitpuilen van ruggenmergvliezen en ruggenmerg op de rug van een pasgeborene.
Zwakte of verlamming van de benen.
Myelomeningokèle is een aangeboren afwijking, waarbij het wervelkanaal over een aantal wervels in het middelste of laagste gedeelte van de rug open is gebleven.

Bij de pasgeborene puilen de vliezen en het ruggenmerg uit. Neurologische stoornissen onder het niveau van de afwijking, onder andere gedeeltelijke of totale verlamming, zijn hiervan meestal het gevolg.

Vaak gaat myelomeningokèle gepaard met andere aangeboren afwijkingen, zoals syringomyelie (zie hierboven), klompvoet of heupluxatie.

Hersenvliesontsteking kan optreden en moet dan agressief (operatie) behandeld worden, vooral als het ruggenmerg wordt afgezogen. Als er problemen zijn met de controle over de blaas zullen er waarschijnlijk urineweginfecties optreden als het kind ouder wordt.

Behandeling.

Meestal wordt de afwijking binnen 24 uur na de geboorte operatief gesloten. Met de juiste behandeling is in sommige gevallen een lang leven mogelijk. Er kunnen echter wel problemen blijven bestaan, in het bijzonder gestoorde blaas- en darmfunctie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips