Haarkleur

Afwijkingen aan het haar betreffen in de eerste plaats de kleur. De haarkleur wordt bepaald door twee kleurstoffen, namelijk een bruinzwart en een geelrood pigment. Er is een duidelijke beïnvloeding van de haarkleur door erfelijke factoren. Er kan verschil bestaan in kleur tussen de haren die in verschillende huidgebieden groeien. Bij hoofdhaar en snor komt dit vaak voor.

Albinisme

Ook erfelijke afwijkingen zoals albinisme kunnen de haarkleur beïnvloeden. Men onderscheidt een totaal en een gedeeltelijk albinisme. Een echte albino heeft gen pigment in zijn huid en haar. Bovendien treden afwijkingen in de breking (refractie) van het oog op en lichtschuwheid. De afwijking is recessief erfelijk.

Het gedeeltelijke (partiële) albinisme heeft een dominante erfelijkheid. Veelal is alleen een lok op het voorhoofd zonder pigment (bijvoorbeeld de bles). Verkleuringen van het haar kunnen ook optreden als begeleidend verschijnsel bij verschillende gebreksziekten.

Haarkleur

Het grijs worden is een normale verkleuring van het haar. Het moment van beginnend grijs worden wisselt nogal en ligt gemiddeld tussen de 30 en 40 jaar. Vroegtijdige vergrijzing komt voor bij een aantal ziekten.

Een bijzonder geval doet zich voor bij iemand die zegt in één nacht grijs te zijn geworden. Dit is in feite ook een soort haarverlies. Wat er gebeurt is namelijk het volgende: zo iemand heeft eerst een mengsel van donkere en witte of grijze haren en door een plotselinge spanning valt één soort haren uit, de donkere. Dan ziet men dus alleen de witte of grijze haren nog maar.

Wanneer de huid door een ziekelijke aandoening zijn pigment verliest kan het daarop aanwezige haarkleed ook zijn kleur verliezen. Ondervoeding en stofwisselingsstoornissen kunnen de kleur van het haar beïnvloeden. Verschillende geneesmiddelen kunnen de kleur van het haar veranderen, bijvoorbeeld sommige middelen tegen malaria.

Door plaatselijke blootstelling aan de inwerking van bepaalde scheikundige stoffen kan het haar ook verkleuren. Dit kan optreden bij bepaalde industriële beroepen maar ook met opzet worden gedaan bij de kapper.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips