Flink afvallen? In déze gevallen wordt dat gewoon vergoed

Heb je overgewicht en ben je er klaar voor om flink af te vallen? Dat hoef je niet alleen te doen. Schakel hulp in van je huisarts of een specialist. Zo bepalen jullie samen de beste manier om te beginnen met afvallen. Zeker als je veel kilo’s kwijt wilt, is het belangrijk dat dit op een gezonde manier gebeurt. Wist je ook dat hulp met afvallen wordt vergoed vanuit het basispakket van jouw zorgverzekering?

Starten met afvallen

Afvallen begint met gezond eten. Laat die chocoladereep liggen en pak een stuk fruit of iets anders gezonds. Vaak weet je qua eten wel wat de juiste keuzes zijn. Toch kan het lastig zijn om hiervoor te kiezen. Zeker als je in verband met gezondheidsredenen gewicht kwijt wil, is het fijn om hierbij hulp te krijgen. Je weet misschien niet altijd waar je moet beginnen of je kunt wel een stok achter de deur gebruiken. Het is niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook zeker een mentale uitdaging. Lees hier meer tips over hoe je fit blijft.

Om welke reden je ook af wilt vallen, er bestaat hulp die vergoed wordt door je zorgverzekering. Maak daarom een afspraak met je huisarts, zodat je professionele hulp kunt krijgen. Een gesprek met je huisarts wordt sowieso al vergoed door de basisverzekering. Is afvallen een van jouw voornemens voor het nieuwe jaar? Begin dan dit jaar alvast met de voorbereiding tijdens het zorgverzekering vergelijken. Zo kies jij in elk geval een verzekeraar die qua vergoedingen aansluit op jouw ambitie om gewicht te verliezen.

Vergoedingen bij overgewicht

Na een bezoek aan de huisarts kun je een doorverwijzing krijgen naar een diëtist of een gewichtsconsulent. Zij geven je advies over voeding, eetgewoonten en beweging. De basisverzekering vergoedt 3 uur dieetadvies per jaar. Hier heeft iedereen dus recht op, ongeacht je gewicht. Denk je dat je meer uren gaat gebruiken en wil je die ook vergoed? Kijk dan naar een aanvullende zorgverzekering. Wat er precies in deze aanvullende verzekering zit, verschilt per verzekeraar. Dit kan uiteenlopen van extra uren dieetadvies tot medische fitness of een cursus afvallen. Het is dus belangrijk om je hier goed in te verdiepen. Houd hierbij goed je doel voor ogen en welke middelen hier het beste op aansluiten.

Gecombineerde Leefstijl Interventieprogramma

Het Gecombineerde Leefstijl Interventieprogramma (GLI) wordt sinds 2019 vergoed vanuit het basispakket. Dit traject helpt mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht en diabetes met afvallen. Het doel is om de leefstijl aan te passen. Minder eten, meer bewegingen en psychologische ondersteuning zijn de belangrijkste pijlers waaraan wordt gewerkt. Dit programma is opgezet om ziektes door overgewicht te voorkomen. Om dit traject vergoed te krijgen, moet je BMI hoger dan 30 zijn. Heb je verhoogd risico op gezondheidsproblemen door jouw overgewicht? Dan wordt het traject vergoed vanaf een BMI van 25.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips