Externe factoren van hardlopen

De externe factoren zijn factoren die als het ware buiten het lichaam liggen. Denk maar aan:

de hardheid en ongelijkheid van de ondergrond

Een harde ondergrond (asfalt) kan een reden zijn tot het optreden van blessures, zeker als men geen schoenen gebruikt met een voldoende schokabsorberend vermogen. Een hobbelige weg kan zeker bij een ongetrainde loper – snel leiden tot het omzwikken van de enkel. Pas in de winter op met gladde wegen. Bij hardlopen gaat men uiteraard eerder onderuit, dan bij wandelen. Bij een gladde, hobbelige ondergrond zal men snel een enkel kunnen verzwakken.

het weer

Het weer kan warm zijn, koud, winderig, vochtig, etc. Het type weer is van grote invloed op de keuze van onze kleding. We gaan hier later nog dieper op in. Uiteraard is het weer ook van grote invloed op bijvoorbeeld de behoefte aan extra vocht. Vooral bij warm weer moeten we daar voor opletten. Als we dan niet te veel kunnen transpireren zal onze motor als het ware oververhit raken. We voeren uiteraard altijd de reeks, warming up, rekken, feitelijke training en cooling down uit. In de winter zullen we extra aandacht besteden aan de warming up en zullen we de tussenpauzes wat korter kiezen om zo niet te veel af te koelen. In de winter moeten we ook oppassen voor vochtige kleding. Vocht is nu eenmaal een goede warmtegeleider waardoor men snel kan afkoelen.

tijdstip van de dag

In principe kan men natuurlijk lopen wanneer het uitkomt. leder tijdstip heeft zo zijn voordelen (mits niet binnen twee uur na een maaltijd). Lopen in de ochtend geeft je een fit en vitaal gevoel. Lopen in lunchtijd neemt je even weg van het werk en geeft de nieuwe energie voor de rest van de dag. Na het werk kan het een heerlijk ontspannen gevoel geven. Het tijdstip van de dag kan natuurlijk ook van het weer afhangen. Bij warm weer met een felle zon, vermijdt men het heetste moment van de dag.

BELANGRIJK IS IN IEDER GEVAL DAT MEN TENMINSTE DRIE DAGEN PER WEEK LOOPT!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips