Algemene aanwijzingen krachttraining

In het nu volgende geven we een aantal algemene aanwijzingen die bij training gericht op het verbeteren van de spierfunctie, altijd van toepassing zijn. Deze aanwijzingen zijn dus voor u in ieder geval van belang.

We geven de volgende aanwijzingen:

Warming up, rekken en cooling down

Ook voorafgaand aan krachtraining is een warming up zoals we die in les 4 tegen kwamen onmisbaar. Een goede warming up met rek-oefeningen voorkomt blessures en maakt eveneens een grotere krachtsinspanning mogelijk. De cooling down is van belang om vermoeidheidsverschijnselen tegen te gaan. Rek-oefeningen nemen in de cooling down van krachttraining een belangrijke plaats in, daar bij regelmatige krachttraining, de spieren de neiging hebben te verkorten.

Ademhaling
Adem steeds uit tijdens die fase van de beweging waarbij je kracht moet zetten. Adem in tijdens de tegengestelde beweging.

Voorkom persen
Voorkom persen, dit is het afsluiten van de keelholte tijdens grote krachtsinspanning. Deze afsluiting van de keel gaat vaak gepaard met een rood aanlopen van het hoofd.

Pas op uw rug en buik
Houdt uw rug tijdens zware krachtoefeningen altijd recht en houdt de buik altijd goed gespannen.

Voer de oefeningen altijd volledig uit
Voer iedere beweging steeds over het gehele traject uit. Hiermee vermindert de kans op spierverkortingen en wordt de spier functioneel getraind. Indien u gebruik maakt van halters, kies het juiste gewicht. Zorg ervoor dat u bij iedere oefening een zodanig gewicht kiest, dat u de oefening tijdens de gehele serie, zonder problemen en volledig onder controle kunt blijven uitvoeren. Dit voorkomt blessures en ongelukken. In de praktijk komt het helaas toch nog dikwijls voor, dat iemand zich zelf overschat en een te zwaar gewicht kiest. De oefening wordt dan al snel een soort worstelpartij met het gewicht, met alle nare gevolgen van dien…

U zult zien dat er voor elke spiergroep verschillende oefeningen zijn. Krijgt u bij een bepaalde oefening steeds klachten en komen deze klachten bij vermindering van de belasting of na rust weer terug, dan kunnen we eventueel kijken of er nog een alternatieve oefening mogelijk is. maar voorzichtigheid is geboden. Met name bij schouderklachten ( veel voorkomend bij krachttraining ) is het belangrijk, de oefeningen die u pijn doen te mijden. Schouderklachten kunnen namelijk heel hardnekkig zijn en door verschillen in individuele bouw is de ene oefening meer geschikt voor de een dan voor de ander!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips