Seizoensgebonden depressie
Klachten en verschijnselen
Depressie die veroorzaakt wordt door een speciaal seizoen van het jaar, meestal de winter.
Hoofdpijn, prikkelbaarheid, weinig energie.
Huilbuien.
De seizoensgebonden depressie is een extreme vorm van de neerslachtigheid waaraan veel mensen in een lange donkere winter wel eens lijden. De echte vormen van deze depressie zijn echter zeldzaam.
Mensen die eraan lijden hebben de neiging in de winter veel te slapen. Ze kunnen aanzienlijk in gewicht toenemen, omdat ze veel koolhydraten eten. Ze hebben weinig energie en zijn zeer prikkelbaar, ze hebben veel last van hoofdpijn, voelen zich gestresst en hebben soms huilbuien. De oorzaak van een seizoensgebonden depressie is nog niet bekend, maar het is mogelijk dat er een verband bestaat met de biologische klok van het lichaam die de temperatuur en de productie van hormonen beheerst. Seizoensgebonden depressie begint meestal bij adolescenten of jonge volwassenen en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Sommige mensen groeien er overheen, maar deze stoornis kan ook een leven lang duren.
Behandeling
Een recente vernieuwing in de behandeling van seizoensgebonden depressie is lichttherapie. De patiënten mogen gedurende enige uren lezen, maar niet slapen, voor een vlak met speciaal ontworpen, heldere lichtbronnen. De symptomen verdwijnen meestal binnen enkele dagen, maar komen terug wanneer de therapie wordt gestaakt. Het gebruik van lampen met een volledig lichtspectrum, om het aantal zonne-uren kunstmatig te verhogen, is in onderzoek.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.