Werkdruk en gezondheid

We brengen veel van onze tijd door op het werk. Goede werkomstandigheden zijn daarom belangrijk, maar dat is nog niet alles. Want hoe zit het met de werkdruk? Een te hoge druk op de werkvloer levert spanningen en stress op, wat invloed kan hebben op onze gezondheid. Om nog maar te zwijgen over mensen die te maken hebben met baanonzekerheid. Wat zijn nu precies de effecten van werkdruk op onze gezondheid?

Stress door werk is schadelijk voor de gezondheid

Het was precies deze vraag die centraal stond bij het onderzoek van de Harvard Business School en de universiteit van Stanford. Uit dit onderzoek blijkt dat een hoge werkdruk, die tot stress leidt, even schadelijk is voor onze gezondheid als bijvoorbeeld passief meeroken – iets waarvan de gezondheidseffecten over het algemeen bekend zijn. Het is niet zo gek dat gebeurtenissen op de werkvloer zoveel invloed hebben op onze gesteldheid, aangezien we veel tijd doorbrengen op het werk.

Niet elke baan heeft echter eenzelfde effect op onze gezondheid. Het hebben van een veeleisende baan leidt ertoe dat u wel 35% meer kans heeft om ziek te worden, dan mensen met een rustigere of minder verantwoordelijke baan. Ook het draaien van overuren heeft een aantoonbaar effect: bijna 20% van de mensen die veel overwerken, hebben meer kans op gezondheidsproblemen die leiden tot een vroege dood. Bijzonder schadelijk voor de gezondheid, is het ervaren van baanonzekerheid. Iemand die de vrees heeft om zijn of haar baan te verliezen, heeft 50% meer kans op gezondheidsproblemen.

Conclusie: houd zelf een vinger aan de pols

Het is natuurlijk gezond om ambities te hebben, zeker ook wanneer het gaat om uw professionele carrière. Toch is het belangrijk om zelf een vinger aan de pols te houden als het gaat om de werkdruk. Veel werkgevers zijn immers geneigd de werkdruk te ver te laten oplopen, om de productie te verhogen. Dat dit op de lange termijn juist een tegengesteld effect heeft – meer ziekte en uitval onder werknemers – heeft daarop geen invloed.

Omdat het uw eigen gezondheid betreft, is het belangrijk om tijdig aan de bel te trekken als u spanning en stress ervaart op of door het werk. Het onderzoek toont aan dat dergelijke stress zorgt voor een verhoogde kans op gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om zelf een goed evenwicht te vinden tussen werkdruk en tijd voor ontspanning. Op de langere termijn zal voldoende vrije tijd zorgen voor een hogere productiviteit – dat ook uw carrièreperspectief ten goede zal komen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips