Wat te doen bij verstuikingen

Een verstuiking ontstaat wanneer trauma, zoals een gewelddadige verdraaiing of verrekking, ertoe leidt dat een gewricht zich buiten zijn normale bereik beweegt en de gewrichtsbanden scheuren.

verstuiking

De gewone indicaties van een verstuiking zijn de volgende:
-Pijn en gevoeligheid van het getroffen gebied.
-Snel opkomende zwelling, soms vergezeld van een verkleuring van de huid.
-Beperkt gebruik van het gewricht.

Spoedbehandeling.

De meeste lichte verstuikingen kunt u waarschijnlijk zelf behandelen. Deze behandeling bestaat uit een combinatie van de volgende onderdelen:

Bescherming.

Immobiliseer het getroffen gebied om de genezing te bevorderen en verder letsel te voorkomen. Gebruik indien nodig elastische windsels, draagverbanden, spalken, krukken of een stok.

Rust.

Vermijd activiteiten en bewegingen die pijn doen of zwellingen veroorzaken; rust is onontbeerlijk om het weefsel voorspoedig te laten genezen.

IJs.

Breng onmiddellijk ijs aan rond de plek om daarmee de zwelling, de pijn en de kramp in de spieren te verminderen. IJspakkingen, massage met ijs of baden in geschaafd ijs zijn allemaal erg nuttig. Breng eventueel de eerste dag met tussenpozen ijs aan.

Druk.

De zwelling kan ertoe leiden dat het gewricht minder kan worden bewogen. Oefen daarom zonodig druk op het letsel uit totdat de zwelling is verdwenen. Windsels of drukverband zijn daarvoor het meest geschikt.

Omhoog houden.

Houd de gezwollen arm of het been hoger dan het hart. De zwelling wordt daardoor minder. Dit is vooral ’s nachts erg belangrijk.

Ernstige verstuikingen.

Als u duidelijk een knappend geluid hebt gehoord en het gewricht kan meteen na de verwonding slechts met moeite worden bewogen, zorg dan voor spoedhulp. Als u denkt dat het bot is beschadigd of de gewrichtsbanden erg veel schade hebben, of als de pijn en de moeite met het bewegen van het gewricht niet binnen twee tot drie dagen zijn verdwenen, zorg dan voor deskundige medische verzorging. Uw arts kan een röntgenfoto laten maken om te zien of er iets gebroken is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips