Koorts

Term voor lichaamstemperatuur hoger dan het normale gemiddelde. De maximale normale temperatuur bedraagt onder de oksel gemeten 36,9oC, rectaal gemeten 37,4 °C. 38 tot 38,5 °C wordt als matige koorts beschouwd, 39 tot 40,5 °C als hoge en bij hogere temperaturen als zeer hoge koorts. Koorts als ziekteverschijnsel van het organisme gaat meestal gepaard met matheid, ziektegevoel, versnelde pols en ademhaling, pijn in de ledematen en hoofdpijn; soms met braken en herpes (blaasjes, koortsuitslag). Verschillende aandoeningen leiden tot verschillende soorten koorts, bijvoorbeeld febris continua, dat wil zeggen van ongeveer constante hoogte, febris remittens, dat wil zeggen met per dag een temperatuurschommeling van niet meer dan 1,5 °C, en febris intermittens, dat wil zeggen herhaalde koortsaanvallen met per dag wisselende temperaturen, onderbroken door koortsvrije perioden.

Voor het constateren van koorts is een koortsthermometer niet beslist noodzakelijk. De huid van een koortsig persoon voelt warm aan, vooral aan voorhoofd en hals. In sommige gevallen vertonen ook overigens gezonde kinderen en volwassenen een van de norm afwijkende lichaamstemperatuur; die laat zich alleen vaststellen door een reeks metingen gedurende een bepaalde periode. Ook de normale lichaamstemperatuur is in het verloop van een etmaal niet constant: in de namiddag en avond is de temperatuur gemiddeld hoger dan ‘s nachts en in de ochtend.

Koorts

Koorts als symptoom

In het algemeen wijst verhoging van lichaamstemperatuur op een door ziektekiemen of bacteriën veroorzaakte infectie. Koorts is een symptoom van de ziekte, niet de ziekte zelf. Het is een afweerreactie van het lichaam: het lichaam heeft een tegenaanval ingezet met witte bloedlichaampjes (leukocyten) die tegen de ziekteverwekkers worden gemobiliseerd en de overblijfselen (etter) van het slagveld afvoeren; om de indringers te overwinnen wordt daarbij de algehele stofwisseling gestimuleerd: veel ziektekiemen sterven al bij verhoogde lichaamstemperatuur; koorts is dus een teken van weerbaarheid van het lichaam. Bij een te sterke koortsreactie kan het nodig zijn de koorts te drukken. Meestal gebeurt dat met een koortswerend middel (antipyreticum). Toch is het niet altijd raadzaam de koorts meteen bij het begin van een ziekte te onderdrukken omdat de koortscurve vaak voor het stellen van een juiste diagnose bekend moet zijn.

Hoge koorts die de conditie van de patiënt ernstig aantast wordt behandeld met een lauwwarm bad, afwassen met lauw water of wrijven met alcohol; dit wrijven brengt het bloed naar het lichaamsoppervlak en aan het oppervlak verdampend water of alcohol werkt verkoelend. Het wassen of inwrijven moet in een goed verwarmd vertrek gebeuren. Ook beenwindsels vormen een beproefd middel om koortslijders te behandelen: beide onderbenen van de zieke worden omwikkeld met in water (op kamertemperatuur) gedrenkte doeken; ieder half uur worden deze windsels vernieuwd.

De invloed van koorts op het lichaam

Vaak is bij hoge en langdurige koorts een gebrek aan eetlust aanwezig. Eventueel kan het voedsel aangepast worden in de vorm van een eiwit- en vitaminenrijk dieet. De door de ziekte verhoogde stofwisseling verbrandt de voedingsstoffen, vooral proteïnen, sneller dan normaal. Soms treedt gewichtsverlies op van een pond per dag; daarom leiden hoge temperaturen over een lange periode tot een aanzienlijk gewichtsverlies: het opgespaarde lichaamsvet wordt omgezet in energie. Al deze processen vormen een extra belasting voor het hart en de bloedsomloop. Eventueel kan ten gevolge van hoge koorts haaruitval optreden door beschadiging van de haarwortels. Ook beschadiging van de nieren is mogelijk en er kan een tijdelijke albuminurie ontstaan.

Sommige vormen van koorts zijn kenmerkend voor bepaalde ziekten; sommige ziektekiemen veroorzaken een zeer karakteristiek verloop van de koorts. De door pneumokokken teweeggebrachte koorts tijdens een pneumonie onderscheidt zich bijvoorbeeld volledig van een door malaria veroorzaakte koorts; chronische tuberculose gaat met matige, tyfus met zeer hoge koorts gepaard. Niet alleen bij infectieziekten ontstaat koorts, ook heel andere ziekten kunnen bij het ontstaan van hoge lichaamstemperaturen een rol spelen: een hersentumor bijvoorbeeld kan het regelcentrum van de warmtehuishouding van het lichaam ontregelen. Zeer hoge koorts is dan het gevolg.

Ondersteunende voedingsstoffen

Vitamines
Vitamine A: versterkt het immuunsysteem en bestrijdt infecties.
Vitamine C: ontgift het lichaam en verlaagt.

Mineralen
Zink: versterkt de afweer tegen virussen.

Kruiden
Echinacea: verhoogt de weerstand.
Engelkruid: helpt om koorts het lichaam uit te zweten.
Sarsaparilla, schizandra, eucalyptus, zwarte walnoot, vogelmuurkruid, zoethoutwortel, Aziatische waternevel, rhus toxicondendron en zwarte bes: helpen te verlagen.
Venkelzaad: heeft een koortswerende werking.

Complete supplementen
Multivitamines/mineralen complex: vult eventuele tekorten aan.
Aminozuren complex: houdt in bedwang en ondersteunt het herstel van beschadigde weefsels.
Antioxidanten complex: ontgift de weefsels en stimuleert het herstel.

Koortsuitslag:

(herpes febrilis), jeukende uitslag van heldere blaasjes, veroorzaakt dooreen virus, o.a. bij koortsende ziekten optredend. De aandoening verschijnt gewoonlijk als een jeukende groep van kleine blaasjes op de lippen. Ook kan de uitslag voorkomen op neus, gezicht, oren of geslachtsorganen. Uit de rauwe plekken komt vocht te voorschijn, dat een korst vormt die soms afschilfert.

Een enkele keer komt zwelling van de lymfklieren in de buurt van de aangedane plek voor. De aandoening verdwijnt ook zonder behandeling gewoonlijk spontaan in een of twee weken. Het virus komt vaak zonder ziekteverschijnselen te veroorzaken voor op de slijmvliezen en dringt slechts dan in de weefsels door als de weerstand van het lichaam is verlaagd. De uitslag volgt dan ook vaak op verkoudheid, overgevoeligheidsreacties (allergie) e.d.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Wat fijn en nuttige informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips